Esed Kadrić: Najniže plaće povećane, visoke plaće umanjene

  Naglasio je da je ponosan što će oko 900 nastavnika, profesora i svih drugih koji su uključeni u nastavni proces imati nominalno povećanje plaće za oko 100 KM.

  Foto: Skupština BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sinoć je na drugom nastavku 43. redovne sjednice u drugom čitanju usvojila set zakona o plaćama i naknadama u organima javne uprave i institucijama ove lokalne zajednice.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić na konferenciji za novinare jutros je kazao da se na ovim zakonima radilo nekoliko mjeseci te da je ovo, nakon 4. aprila 2006. godine, prva promjena plaća i naknada u Distriktu.

  “Bilo je četiri ili pet ozbiljnijih pokušaja da se mijenjaju zakoni o platama, da se učine pravednijima, transparentnijima. Međutim, nijedna vlada, od one prve vlade koja je nakon lokalnih izbora 2004. formirana, nije uspjela riješiti na jedinstven način pitanje plata u Distriktu”, izjavio je on.

  Zahvalio se članovima skupštinske Komisije za budžet u sastavu – predsjedavajući Halil Ljuca, Adnan Drapić, Ljubiša Lukić, Uroš Vojnović i Ivo Filipović – koji su uradili najveći dio posla, istakavši i veliki doprinos zastupnika Šemse Sakovića koji je pomogao u izračunavanju koeficijenata te nekoliko državnih službenika koji su činili stručnu i tehničku podršku.

  Zakoni se direktno tiču 2.640 ljudi

  Kadrić je naglasio da se ovi zakoni direktno tiču 2.640 ljudi u Vladi, Skupštini, Policiji, pravosuđu i drugim institucijama.

  Napomenuo je da se u periodu od 2006. godine desilo jedno umanjenje plaća državnim službenicima od 10%.

  “Kasnije se događalo da se nekima selektivno vraćalo, ali nije bilo jednog sistematskog pristupa da se ujednače plate, da budu za sličan posao ili isti jednake plate. Pribjegavalo se zatim, donošenjem određenih drugih zakona koji nisu zakoni koji tretiraju plate, određenim mogućnostima, raznoraznim dodacima koji su manje-više bili prikriveni i nije se znalo koliko koji rukovodilac organa javne uprave određenim službenicima kroz određene dodatke povećava plate”, naveo je on.

  Osnovica 654,20 KM

  Istakao je da je trenutna osnovica za obračun plaća 450 KM, a da će od 1. jula, kada kreće primjena ovih zakona, biti 654,20 KM.

  “Posebnu vrijednost ovog zakona čini to što će namještenici koji su imali platu 450, sada će imati povećanje za preko 200 KM. To je ono što me posebno raduje. Kada preračunamo taj nominalni iznos, on predstavlja 75% prosječne mjesečne neto plate isplaćene u Brčko distriktu za 2018. godinu. Što znači da definitivno dolazi do linearnog povećanja plata svim zaposlenim koji rade u svim institucijama i u administraciji Distrikta”, naglasio je predsjednik Skupštine.

  Umanjenje visokih plaća

  Rekao je da su morali na 50-ak mjesta intervenirati i umanjiti plaće zbog, kako je naveo, nepravednih povećanja. Uglavnom se tu radi o visokim plaćama.

  Kazao je da se Skupština ovim zakonima obavezala da će za svaku godinu donositi posebnu osnovicu, prije izrade svakog budžeta, naglasivši da će se voditi računa o rastu potrošačkih cijena, inflaciji i ostalim relevantnim ekonomskim pokazateljima, kako bi se dolazilo do osnovice koja će biti primjerena životnim uslovima u lokalnoj zajednici.

  Kadrić je najavio izmjene Zakona o porezu na dohodak s ciljem povećanja neoporezivog dijela sa 300 na 450 KM, što bi dodatno povećalo ukupan iznos plaća.

  Povećanje plaće zaposlenima u obrazovanju

  Naglasio je da je ponosan što će oko 900 nastavnika, profesora i svih drugih koji su uključeni u nastavni proces imati nominalno povećanje plaće za oko 100 KM.

  “To je posebna vrijednost ovih zakona – da povećavamo plate u oblasti obrazovanja. To je bio i zahtjev nastavnika, profesora i sindikalnih organizacija koje se bave ovim pitanjem”, podsjetio je on.

  Istakao je da će se dodatak na plaću jedinstveno regulirati te da neće više niko “proigravati” bilo što, a da se za takvu aktivnost ne zna.

  Minuli rad 0,3%

  U brčanskoj administraciji konačno se uvodi i minuli rad koji će iznositi 0,3%. On već postoji u nekim javnim preduzećima i ustanovama.

  “Nismo mogli ići na varijantu od 0,5% zbog praćenja ukupnih nivoa budžeta za ovu godinu”, izjavio je Kadrić.

  Naglasio je da plaće na političkim funkcijama nisu doživjele povećanje, jer su tražili da plaće gradonačelnika i predsjednika Skupštine ne rastu, nego da se uklope u odgovarajuće koeficijente.

  Ušteda četiri miliona KM

  Podsjetio je da je u osnovnom prijedlogu budžeta za 2019. godinu bilo predviđeno 82 miliona KM za plaće.

  “Sa ovim usvojenim zakonima, imamo 78 miliona predviđenih za plate. Što znači da smo usvajanjem ovih zakona uštedjeli četiri miliona KM. Što je jako dobra pretpostavka da usmjerimo novac na mnoga druga davanja, da li u oblasti infrastrukture ili nekih socijalnih, dobrih, kvalitetnih projekata koji trebaju da se realizuju u Distriktu”, istakao je prvi čovjek Skupštine.

  Povećanje plaća u realnom sektoru

  On je kazao da imaju intenzivnu saradnju i sa realnim sektorom te da dolazi do značajnog povećanja plaća i u toj oblasti jer poslodavci ostaju bez radnika.

  “Pitanje je zašto do sada nije bilo većih plata u realnom sektoru, zašto nemamo kolektivne ugovore, zašto nemamo zaštićena prava radnika uopšte? To su pitanja koja treba ovdje u Brčkom konačno početi postavljati. Sada kada ostaju bez radnika, sada se povećavaju plate. Moglo je to biti i prije. Zašto nije? Možda zato što neki koji imaju firme žele da u jednoj generaciji se obogate, a u drugim normalnim zemljama kroz nekoliko generacije se stiče značajan kapital. Možda je to pitanje”, naveo je Kadrić.

  Gradonačelnik nezadovoljan

  Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić sinoć je odbio dati izjavu za medije u vezi seta zakona o plaćama, rekavši da je svoj stav izrazio putem pisma koje je poslao na adresu Skupštine.

  Otisak.ba nezvanično saznaje da je Milić nezadovoljan određenim rješenjima u ovim zakonima.

  Na pitanje novinara Otiska o nezadovoljstvu Gradonačelnika, predsjednik Skupštine je odgovorio:

  “Svi zahtjevi koje je Gradonačelnik istakao su ugrađeni u konačan prijedlog ovih zakona. Radilo se o nekoliko pozicija u platnom razredu IX.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × 3 =