Esed Kadrić: Krivična prijava zbog opstrukcije rada Skupštine

  To je bila njegova reakcija na medijski istup Stjepanovića, Krndelja i Mendeša, koji su najavili podnošenje krivične prijave protiv njega, Filipovića, Galića te svih koji su "svjesno učestvovali u kršenju Statuta" prilikom usvajanja budžeta.

  'Zna se šta poslanik po zakonu treba i mora da radi. Pa ćemo se dokazivati da li ispravno vrše svoje funkcije' [Otisak.ba - Arhiva]

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije) najavio je u utorak da će uputiti krivičnu prijavu zbog opstrukcije rada ovog zakonodavnog organa protiv trojice hrvatskih opozicionih zastupnika, javlja Otisak.ba.

  “Zna se šta poslanik po zakonu treba i mora da radi. Pa ćemo se dokazivati da li ispravno vrše svoje funkcije”, kazao je on u izjavi za Otisak.

  To je bila njegova reakcija na medijski istup Tomislava Stjepanovića (Hrvatska demokratska zajednica 1990), Ivana Krndelja i Peje Mendeša (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić), koji su u utorak najavili podnošenje krivične prijave protiv njega, potpredsjednika Ive Filipovića (Hrvatska demokratska zajednica BiH), šefa Stručne službe Skupštine Jove Galića te svih koji su “svjesno učestvovali u kršenju Statuta” prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu.

  “Svako neka radi što misli da treba da radi. Razlika je u tome što mi imamo odgovornost za funkcionisanje institucija i ispunjavanje obaveza prema mnogim kategorijama građana. Imamo zakonske rokove za donošenje budžeta. Neki imaju samo potrebu da se bore za vlast, ali preko budžeta. Budžet nije dobro rješenje u političkim obračunima. Ne treba to raditi na budžetu, možda na nekim drugim stvarima”, naveo je u Kadrić.

  Izrazio je razumijevanje prema kolegama što su imali potrebu da na ovaj način pokušaju “izvršiti pritisak kako bi bili dio vladajuće koalicije”.

  “To pitanje treba da se riješi unutar hrvatskog političkog faktora. Upućujem i njih i HDZ da pokušaju naći dogovor, ukoliko ga mogu naći.”

  ‘Bolestan čovjek ima samo jednu želju’

  Osvrnuvši se na nedolazak ove trojice zastupnika na nekoliko skupštinskih zasjedanja, koji su oni opravdali bolovanjem, Kadrić je kazao da “čovjek kad je bolestan ima samo jednu želju”.

  “U ovom slučaju, bojim se da se radi o jednom morbidnom pristupu, da fingiraju bolest. Jer ako si bolestan, onda ne možeš doći na sjednicu Skupštine. Ako si bolestan, ne možeš sazivati pres konferencije i davati izjave. Valjda ti je jedino važno da ozdraviš”, prokomentirao je on dolazak Stjepanovića, Krndelja i Mendeša na sjednicu Skupštine u ponedjeljak, iako su opravdali odsustvo.

  “A nakon toga se pojavi mnogo drugih želja, pa i želja da budeš vlast. Nije dobro igrati se sa ovakvim stvarima. Ne dao Bog, može bolest sama i doći ako je prizivaš.”

  Pozvao je kolege da ukoliko smatraju da ima kriminala, da to prijave, istakavši da svako treba da prijavljuje.

  Komentirajući činjenicu da postoji problem sa funkcioniranjem skupštinske većine sa dva hrvatska zastupnika, Kadrić je ponovo pozvao Hrvate da se pokušaju dogovoriti.

  “Ne da posreduju politički predstavnici Bošnjaka i Srba između jednih i drugih. Mislim da to nije dobar put ni način”, zaključio je prvi čovjek brčanske Skupštine.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five