More

  Esed Kadrić: Koalicija ostaje na okupu

  "Nakon svih rasprava donijeli smo odluku da nastavimo raditi u dosadašnjem sastavu, u koaliciji u kojoj je i HDZ sa svoja dva poslanika."

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predstavnici stranaka koje čine većinu u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održali su u utorak sastanak na kome su analizirali situaciju nastalu nakon što je zastupnik Tomislav Stjepanović napustio Zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ] i prešao u nezavisne zastupnike, a djelovat će u okviru Zastupničkog kluba Hrvatska seljačka stranka – braća Radić [HSS].

  Zajednički stav vladajuće koalicije saopćio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije].

  “Nakon svih rasprava donijeli smo odluku da nastavimo raditi u dosadašnjem sastavu, u koaliciji u kojoj je i HDZ sa svoja dva poslanika. Dogovorili smo da dodatna nerazumijevanja koja imamo raspravimo u narednim danima, ali ono što je najvažnije za javnost jeste da ova koalicija ostaje na okupu“, rekao je predsjednik Kadrić.

  Istakao je da ne očekuje probleme u radu Skupštine ukoliko svaki zastupnik bude ispunjavao svoje zastupničke obaveze i bude se pridržavao zakletve koju je položio da će raditi u interesu građana Brčko distrikta i dolaziti na sjednice Skupštine.

  Otežan rad

  Predstavnici HDZ-a u Skupštini, iako su ostali na dva zastupnika, vjeruju da će i u takvim okolnostima, a u skladu sa zakonom, biti usvojen budžet Distrikta za tekuću godinu.

  “Čvrsto sam uvjeren da u politici nekada dva zna biti više od tri, te da je, sve u skladu sa zakonom, moguće, a sudeći i prema ranijim iskustvima, da po ovoj formuli nastavi funkcionisanje brčanski parlament”, rekao je u izjavi medijima potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

  Kadrić je u ponedjeljak u izjavi medijima kazao da bi prelazak Stjepanovića u nezavisne zastupnike, odnosno u Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990 [HDZ 1990], i njegovo zajedničko djelovanje sa dva opoziciona zastupnika HSS-a, mogao praviti problem u skupštinskoj većini, naročito kada je riječ o ključnim aktivnostima.

  “Rad bi bio i bit će otežan ukoliko koalicija sa Stjepanovićem na čelu ostane na okupu”, rekao je.

  Odgovarajući na pitanje novinara da li će prelazak Stjepanovića u HDZ 1990 utjecati na usvajanje budžeta Distrikta za ovu godinu, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] naveo je da se nada da neće, ali da svaka politička nestabilnost može da se odrazi na funkcioniranje vlasti i realizaciju početih aktivnosti.

  Stjepanović: Zamjena političkih pozicija 

  U ponedjeljak je u prostorijama HDZ-a 1990 u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska od petka, rekavši da je istupio iz HDZ-a, te je sada član HDZ-a 1990.

  Njegov istup iz HDZ-a podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za normalno funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  Istakao je da će sa dva zastupnika HSS-a tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

  Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a činila bi opoziciju u Skupštini.

  Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

  “Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

  Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

  Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

  HDZ drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

  Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

  “Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = one