More

  Esed Kadrić: Bez zajedničke borbe protiv sistemske korupcije i kriminala nema koalicije

  Istakao je da još uvijek nisu otklonjeni problemi koji su doveli do političke krize u Brčkom, ali da se intenzivno razgovara o tome, s ciljem pronalaska rješenja.

  - Advertisement -

  Nužno je pojasniti trenutne političke odnose jer se potenciraju teze da koalicija besprijekorno funkcionira, kazao je danas na početku razgovora za Otisak.ba predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i prvi čovjek Stranke demokratske akcije [SDA] u ovom gradu.

  Istakao je da još uvijek nisu otklonjeni problemi koji su doveli do političke krize u Brčkom, ali da se intenzivno razgovara o tome, s ciljem pronalaska rješenja.

  “Još uvijek nemamo jasno određenje onih koji su napravili problem, kako izaći iz ove situacije. Ali smo se složili da institucije moraju funkcionisati. Vlada i Skupština rade, ali u umanjenom kapacitetu u odnosu na funkcionisanje snažnih koalicija. Mislim da je neophodno znati da se ova situacija ne može tek tako niti brzo razriješiti”, rekao je Kadrić.

  Podsjetio je da su politički problemi u Distriktu počeli mnogo godina unazad.

  “Da li je ova koalicija spremna odlučno se suprotstaviti borbi protiv sistemske korupcije i kriminala, koja se generira kroz institucije Distrikta. Mnogi uzroci krize leže u tome. Zato smo mi na velikom testu. Da li ova koalicija ili neke druga može funkcionisati na ovaj način. Ovako se dalje ne može. Ukoliko se skupa iskreno ne odlučimo za jedan istinski razvoj Distrikta koji mora podrazumijevati borbu protiv institucionalnog kriminala i korupcije”, naveo je.

  Kreditna zaduženja za Luku i zaobilaznicu

  Prema njegovim riječima, kreditno zaduženje za Luku Brčko će biti prvi test – “da li se koalicija može boriti protiv toga, s obzirom na to da smo ukazivali na niz manjkavosti kada je u pitanju projektna dokumentacija za kreditno zaduženje, i da li će biti spremnosti kod političkih aktera da odustanu od neracionalnih tehničkih rješenja koja se nalaze u tom prijedlogu”.

  On je prokomentirao i najavu kreditnog zaduženja za završetak izgradnje zaobilaznice oko Brčkog.

  “Da li smo spremni na jedan transparentan način sagledati zbog čega trebamo ovo kreditno zaduženje, za koje pozicije unutar samog projekta obilaznice. Tada ćemo znati da li smo svi na strani racionalnog trošenja budžetskih sredstava i odgovornog odnosa prema narodu i funkcionisanju sistema, ili ima onih među nama koji pokušavaju stvoriti uslove da se ostvaruju neki interesi koji nisu u interesu institucija i naroda”, istakao je Kadrić.

  Naglasio je da će se na tome raščistiti odnosi u ovoj koaliciji.

  “Ukoliko ne bude spremnosti, cijenim da nema svrhe na ovaj način dalje funkcionisati, ako imamo ljude koji se zalažu za ispravan način vođenja političke zajednice koja se zove Brčko distrikt, a s druge strane one koji dominantno razmišljaju o nekim nepotrebnim ili nejasnim interesima za neke uske grupe u Brčkom”, zaključio je Kadrić na kraju razgovora za Otisak.

  Siniša Milić: Politička kriza za nama

  Nakon redovne sjednice Vlade Distrikta u ponedjeljak, gradonačelnik Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD] izjavio je medijima da bez obzira na eventualna sporenja oko nekih pitanja u posljednje vrijeme, te poluinformacija i dezinformacija kako se stvaraju nove skupštinske većine, institucije na prostoru Distrikta su funkcionalne i rade dosta efikasno.

  “Mislim da je ovo proteklo vrijeme pokazalo, i toga su, čini mi se sada, postali svjesni svi politički akteri na prostoru Distrikta, da možda ovaj model većine koja funkcioniše nije najbolji, ali su ostali svi lošiji. Suština je da, samo na način ukoliko skupštinsku većinu čine legitimni većinski predstavnici svih naroda, možemo imati stabilnu vlast koja je u stanju da rješava probleme građana. Mislim da je u ovih nekoliko dana političke krize postalo evidentno da ova vlast u stvari nema alternative kada je u pitanju dalje rukovođenje i upravljanje i Vladom i Skupštinom. Očekujem da vrlo brzo razgovaramo o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje ove lokalne zajednice, a to je donošenje budžeta za narednu godinu, kao i rebalans. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je ova politička kriza za nama”, pojasnio je Milić.

  Kako je kazao, ova njegova izjava je potvrda da razgovora oko stvaranja nove većine, iako ih je bilo, više nema, s obzirom na to da je većina spornih pitanja riješena.

  “Nema nikakvih pregovara oko formiranja novih skupštinskih većina. Vlast funkcioniše. A ono što je sporno biće rješavano u hodu. Ono što je bitno je da eventualna politička sporenja neće biti prepreka za efektivno i efikasno funkcionisanje vlasti”, dodao je Milić.

  Hronologija krize

  Politička kriza u Brčko distriktu počela je nakon što je, 16. oktobra, Milić potpisao odluku o smjeni svog savjetnika Ismeta Dedeića [predsjednik Saveza za bolju budućnost – SBB Brčko].

  Nakon toga su uslijedile tri konferencije za novinare – dvije Eseda Kadrića, jedna Siniše Milića.

  Kadrić je prije dvije sedmice u izjavi medijima predložio da rješenje za krizu ponude oni koji su napravili problem.

  Na pitanje novinara Otiska o rješenju, Milić je odgovorio da je već predložio rješenje, a to je da se predloži kandidat za novog savjetnika.

  “Neće SBB predlagati nikakvog savjetnika. Nama nisu važne funkcije, nama je važan princip. Ne može se jednostrano niko u Brčkom ponašati, bilo da se radi o gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i bilo kom drugom funkcioneru. Žao mi je da oni koji su napravili problem nemaju potrebu da ponude rješenje spram kojeg bismo se mi određivali”, odgovorio je Kadrić na pitanje novinara Otiska o predloženom rješenju Milića, dodavši da ne zna šta bi bilo rješenje, ali da zna “da smo u velikom problemu”.

  Bez većine u Skupštini

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prije dvije sedmice na 17. redovnoj sjednici nije podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u drugom čitanju, koji je u proceduru uvršten na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a.

  Šesnaest zastupnika glasalo je protiv, sedam za, a tri su bila uzdržana.

  Slobodanka Ćurčić iz Kluba zastupnika SNSD-a koji je, uz Klub zastupnika koalicije Srpska demokratska stranka – Narodni demokratski pokret [SDS-NDP], podržao ovaj zakon, kazala je u izjavi medijima da izjašnjavanje po ovom pitanju nije urađeno u skladu sa dogovorom skupštinske većine.

  “Zakon će ponovo u proceduru. Zakonski rok je 30 dana”, izjavila je ona, dodavši da ovo nije odraz političke krize, nego neusaglašenosti.

  Kadrić je tada medijima kazao da se radi o neprepoznavanju “da mi imamo veliki problem”.

  “Ja sam neki dan kazao da je ova koalicija upitna. Očito da oni koji su izazvali problem ne žele to tretirati problemom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se pokaže da mi uistinu jesmo možda u najdubljem problemu od uspostave Distrikta. Dešavaju se presedani koji do sada nisu bili praksa u Distriktu, i ova stvar, što se tiče mene i onih koje predstavljam, neće završiti na način da ništa nije bilo”, izjavio je on.

  Skupštinsku većinu u Brčkom čine SDA, SBB i SBiH [Stranka za Bosnu i Hercegovinu] od bošnjačkih stranaka; SNSD i SDS-NDP od srpskih stranaka; HDZ BiH [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] kao predstavnik Hrvata; te turska i albanska nacionalna manjina.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine ÷ eleven =