More

  Esad Džudžo, predsjednik BNV-a: Nastavljamo sa našom borbom, prioritet unutarbošnjački dijalog

  spot_imgspot_img

  Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Esad Džudžo, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Novom Pazaru da će na sljedećoj sjednici Vijeća, koja je zakazana za 8. decembar, od svih 35 vijećnika zatražiti podršku programu budućeg rada BNV-a, javlja Anadolu Agency (AA).

  Džudžo je naglasio da će BNV i u ovom sazivu nastaviti sa borbom kako bi se ostvarili kolektivni i nacionalni interesi i prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

  Program „četiri plus jedan“

  „Program za koji ću zatražiti podršku sastoji se od četiri oblasti koje su u nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Program se odnosi na službenu upotrebu jezika i pisma, obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, i zaštitu naše kulture i identiteta kroz četiri oblasti koje su u našoj nadležnosti. Svoj program nazvao sam ‘četiri plus jedan’, a ova peta oblast odnosi se na to da će se BNV baviti i svim drugim pitanjima koja se tiču položaja, statusa i identiteta Bošnjaka“, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo.

  On kaže da BNV neće odustati od ranije borbe da se u opštinama Sandžaka usaglasi nacionalna struktura zaposlenih u javnim i državnim ustanovama.

  „Pored toga nastavljamo i sa borbom, i na tome ćemo posebno insistirati, da se procesuiraju svi odgovorni za zločine počinjene nad Bošnjacima devedesetih godina“, rekao je Džudžo.

  Unutrašnji bošnjački dijalog

  Posebnu pažnju u budućem radu Bošnjačko nacionalno vijeće posvetiće, kako je rekao Džudžo, unutrašnjem bošnjačkom dijalogu.

  „Pred nama je velika odgovornost. Međunarodna zajednica posebno je zainteresovana za odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i dijalog Srba i Bošnjaka. Nama je pre svega potreban unutarbošnjački konsenzus u Srbiji, kako bi svoja znanja i iskustva usmerili ka davanju doprinosa rešavanju ukupnog statusa Bošnjaka na Balkanu. To podrazumeva stabilnu i jaku Bosnu i Hercegovinu, a to znači podrška našim sunarodnicima u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Albaniji da reše svoj status“, rekao je Džudžo.

  Formiranje sabora Bošnjaka

  Kao važno Džudžo je istakao da je nedavno uspostavljanje koordinacije svih bošnjačkih vijeća realizovano sa ciljem kako bi se oformio sabor Bošnjaka, kako bi ta institucija postala krovna ustanova svih Bošnjaka na Balkanu.

  AA podsjeća da je novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća konstituisan u Novom Pazaru prije šest dana.

  U novom sazivu BNV-a lista „Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin“ ima 14 vijećnika, lista „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić“ 13, dok lista „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“ ima osam mandata.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 2 = one

  Čitano

  Povezani članci