More

  EPLO: Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji napreduje, korak po korak

  Od 2012.godine Evropska Unija nije ista kao i Evropska ekonomska zajednica od 1957.godine. Evropa – kao I cijeli svijet- se kontinuirano mijenja

  - Advertisement -

  – Centar  EPLO u Brčkom je imao čast da sarađuje sa vlastima u Brčko Distriktu od 2000.godine na ostvarenju općeg cilja  Zakona o Evropskoj Uniji i pravosuđu u Bosni i Hercegovini, kao i da doprinese izgradnji institucije.

  Evropska organizacija za javno pravo (EPLO) je uspostavljena 2007.godine u Atini, u Grčkoj, kao nastavak Evropskog centra za javno pravo (EPLC), neprofitna institucija međunarodnog karaktera, koja je osnovana 1995.godine pod zakonom Helenske Republike.

  U septembru 2017.godine, Evropska organizacija za javno pravo je proslavila 10 godina postojanja, na svečanoj konferenciji na kojoj su prisustvovali Predsjednik Helenske Republike H.E. gospodin Prokopios Pavlopoulos, Predsjednik Italije H.E. gospodin Sergio Mattarella, kao i predsjednik Portugala H.E. Marcelo Rebelo de Sousa.

  Danas, 17 zemalja članica učestvuje u EPLO, dok je većina drugih država u procesu pristupanja.

  Paralelno, EPLO je trenutno prisutna u 74 države, sarađuje sa većinom univerziteta na pet kontinenata, i ima regionalne kancelarije, dodatno u Brčkom, Briselu, Mariupolu, Odesi, Teheranu, Meksiku, Leonu u Nikaragvi, Skalici u Sloveniji I Ženevi u Švajcarskoj.

  Važno je napomenuti da je od početka 2012.godine Bosna i Hercegovina potpuni član Evropske organizacije za javno pravo – EPLO.

  Od 2012.godine Evropska Unija nije ista kao i Evropska ekonomska zajednica od 1957.godine. Evropa – kao I cijeli svijet- se kontinuirano mijenja.

  Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji napreduje, korak po korak, i mi ćemo biti srećni, poslije nekoliko godina, da pozdravimo Bosnu i Hercegovinu kao potpunog člana Evropske Unije.

  Evropska organizacija za javno pravo je prošle godine obnovila saradnju sa Brčko Distriktom.

  U ovom kontekstu, za akademsku 2017-2018 godinu, EPLO je pripremila niz konferencija i predavanja o Evropskom zakonu, politici, historiji i međunarodnim trendovima.

  Na kraju akademske godine učesnici će dobiti potvrdu o pohađanju.

  Akademskim programom upravlja zamjenik direktora EPLO i specijalni izaslanik za Balkan i zemlje koje izlaze na Crno more, Ambasador (penz.) Karolos Gadis – navedeno je u pisanoj informaciji iz EPLO-a.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + six =