More

  EPLO: Konferencija o Brexitu u Brčkom

  Predavač na konferenciji bio je zamjenik direktora EPLO-a i specijalni izaslanik za Balkan i zemlje koje izlaze na Crno more, penzionisani ambasador Karolos Gadis.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Evropska organizacija za javno pravo [EPLO] u utorak, u svojim prostorijama u Brčkom, organizirala je konferenciju o Brexitu, procesu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

  Predavač na konferenciji bio je zamjenik direktora EPLO-a i specijalni izaslanik za Balkan i zemlje koje izlaze na Crno more, penzionisani ambasador Karolos Gadis.

  On je u izjavi za Otisak.ba nakon konferencije, na pitanje novinara o mogućem postepenom raspadu Evropske unije nakon Brexita, kazao da će uvijek biti evropski vizionar.

  [Otisak.ba]
  “Želim jaku i funkcionalnu Evropu. Bio bih veoma sretan kada bih u skorije vrijeme mogao da pozdravim ulazak Bosne i Hercegovine u EU.  Volio bih da Velika Britanija ostane u EU, ali to nije moja odluka, nego odluka građana te zemlje”, izjavio je Gadis.

  Treća konferencija

  Ovo je bila treća konferencija koju je EPLO organizirao u Brčkom u akademskoj 2017/2018. godini, prvom takvom programu u njihovoj organizaciji, koja se završava podjelom certifikata učesnicima u junu.

  Nakon toga će se razvijati novi akademski program, istakao je Gadis.

  Kako je ranije najavljeno, konferencije će se ticati evropskog zakona, politike, historije i međunarodnih trendova.

  Teme ranijih konferencija bile su “Evropa i demokratija” i “Historijski razvoj unutar EU”, a organiziraju se jednom mjesečno.

  [Otisak.ba]

  Prisutnost u 74 države

  EPLO je uspostavljen 2007. godine u Atini, Grčka, kao nastavak Evropskog centra za javno pravo [EPLC], neprofitne institucije međunarodnog karaktera, koja je osnovana 1995. godine.

  EPLO broji 16 zemalja članica, a prisutan je u 74 države.

  Sarađuje sa većinom univerziteta na pet kontinenata, i ima regionalne kancelarije, dodatno u Bosni i Hercegovini, Belgiji, Ukrajinoj, Iranu, Meksiku, Nikaragvi, Sloveniji i Švicarskoj.

  Bosna i Hercegovina je od 2012. godine punopravna članica ove organizacije.

  EPLO je 2016. godine obnovio saradnju sa Brčko distriktom, koja traje od 2000. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 2 =