More

  Enver Bijedić: Privatne želje Kusturice preko leđa građana

  Prijedlog poslanika SDP-a Envera Bijedića da brza cesta Beograd - Sarajevo ide preko Tuzle, prošle sedmice je sa 57 za, 6 suzdržanih i 7 protiv usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prijedlog poslanika SDP-a Envera Bijedića da brza cesta Beograd – Sarajevo ide preko Tuzle, prošle sedmice je sa 57 za, 6 suzdržanih i 7 protiv usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

  To je naišlo na veliku podršku građana Tuzlanskog kantona, ali i Semberije u Republici Srpskoj.

  Za ovaj prijedlog glasali su poslanici svih političkih partija iz TK, čime su, opšte je mišljenje, pokazali da im je stalo do razvoja i opšteg dobra ovog kantona.

  Kreditno zaduživanje

  ”Ovo je stav najvišeg zakonodavnog tijela Federacije i prijedlog, nakon što svoj stav zauzmu i poslanici Narodne skupštine RS o ovom pitanju, treba ići na usaglašavanje na državnom nivou. Riječ je o višestruko značajnoj trasi, koja bi povezivala Bijeljinu, Brčko, Tuzlu i vezala se na Koridor 5C.

  I ne samo to, ova trasa bi izlaskom na Kuzmin u Srbiji imala izlaz na autoput Beograd – Zagreb. Ono što je najbitnije, na ovu cestu bi se naslanjalo oko 800.000 stanovnika Federacije i RS, za razliku od ranijeg prijedloga da cesta ide preko Višegrada, Prače i Pala, gdje bi bilo uvezano tek dvadesetak hiljada stanovnika”, ističe Bijedić.

  Pokazatelji govore da bi usvojeni prijedlog bio ekonomski najopravdaniji. Naime, za izgradnju ove ceste Bosna i Hercegovina će se kreditno zadužiti kod Republike Turske. Time bi BiH bila i odgovorna za vraćanje tog kredita.

  Naplaćivanje cestarine

  Bijedić navodi da je raniji prijedlog da brza cesta ide iz Srbije preko Višegrada posljedica velikog lobiranja da se udovolji Emiru Kusturici da bi se njegov Andrićgrad „prikačio“ na brzu cestu.

  Bude li prihvaćen taj prijedlog, dodaje, cestarinu bi naplaćivali samo Srbija i Republika Srpska, dok bi po novom usvojenom prijedlogu cestarinu naplaćivale i Federacija i RS i Srbija.

  Privatne želje preko leđa građana

  ”Nemam ništa protiv Kusturice niti njegovog Andrićgrada. Neka on pravi svoje gradove, ali neka niko ne pokušava nečije privatne želje provoditi preko leđa građana i države. Zar da blizu 800.000 stanovnika, koliko bi ih u ovoj regiji bilo povezano ovom cestom, ostane van savremenih cestovnih komunikacija zarad nečijeg hira? Onaj ko to prihvati, moraće debelo obrazložiti razloge zašto je to učinio”, kaže Bijedić, prenose agencije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty three − = seventy five