More

  Energetska zajednica će predložiti sankcije bh. entitetima

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kaže da će biti predložene dodatne sankcije zbog opstrukcija u Bosni i Hercegovini.

  - Advertisement -

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je u četvrtak da će na predstojećem ministarskom sastanku u decembru biti predložene dodatne sankcije Bosni i Hercegovini zbog opstrukcija, koje bi mogle biti usmjerene protiv entiteta, a ne države.

  Naveo je da najveći problem predstavlja neusvajanje zakona koji bi prenio takozvani Treći energetski paket, a kad je u pitanju gas, još nema ni Prvog ni Drugog energetskog paketa, niti zakona o gasu.

  Kopač je u Sarajevu podsjetio da je Bosna i Hercegovina prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije, jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

  BiH je jedina ugovorna strana

  Istakao je da je tokom 2015. i 2016. godine održao 11 sastanaka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem i resornim entitetskim ministrima, na kojim je detaljno usaglašen zakon o gasu, nakon čega je Federacija Bosne i Hercegovine negirala sve što je dogovoreno.

  Kopač je apelirao na ministra Šarovića da što prije uputi tekst zakona u parlamentarnu proceduru, jer smatra da čak i ako ga institucije odbiju to će predstavljati napredak u odnosu na blokadu koja je sada na sceni.

  Precizirao je da predloženi tekst zakona o gasu predviđa uspostavu nadležnosti na državnom nivou, te da je za Energetsku zajednicu jedina ugovorna strana Bosna i Hercegovina i da nikada ne bi pristali voditi dijalog s bilo kim drugim.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = one