More

  Emina Husedžinović Ibrahimović slavi 25 godina rada revijom u Domu mladih na kojoj predstavlja četiri nove kolekcije/FOTO

  - Advertisement -

  Bosanskohercegovačka dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović, koja je već 25 godina jedna od nosioca modne scene u našoj zemlji, u petak u sarajevskom Domu mladih u 20 sati predstavit će novu kolekciju iz ciklusa “Secesija” VIII.

  Ova kolekcija se sastoji od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

  Kolekcije “Maska III – Emocije”, “Transformacije i modifikacije”, “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda” sigurno će osvojiti simpatije ljubitelja mode u glavnom gradu Bosne i Hercegovoine.

  Nove kreacije Emine Husedžinović Ibrahimović nosile su modeli Lara Sutović i Ejla Prguda, koje su pozirale fotografu Mladenu Blagojeviću, a za make up bile su zadužene Melisa Ćurić i Šejla Ćurić. Reviju u Domu mladih organizira udruženje “Urban-Etno” koje postoji od 2004. godine, a osmi put organizuje samostalni projekat Secesija, koji je podržan od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Fondacije za scensku i likovnu umjetnost.

  Emina je poznata kao kreatorka koja ne odstupa od svoje vizije mode i, samim tim, njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima kolekcija “Maska III- Emocije”, intenzivnim monokromatskim bojama modela asocira različite osjećaje, “Transformacije i modifikacije” koja ima za cilj da od jednog odijevnog predmeta nastaje drugi.  ”Bosanska baština i moda” i “Bosanske kraljice II”   kroz svoj opus provlači tradicionalne konstrukcijske forme i načine ručnog  ukrašavanja odjeće.

  – U kolekciji “Maska III EMOCIJE” modeli su tematski povezani terminom maska koja u ovom slučaju predstavlja pokrivalo za glavu u obliku vela. Bijeli model nas asocira na čistoću i nevinost, ružičasti na veselje, žuti na ljubomoru, crveni na ljubav, zeleni nas relaksira, a crna kao najelegantnija boja podsjeća nas na smrt. Modeli su povezani sa pokrivalom za glavu i 3D  instalacijama u vidu modnih dodataka. Moda je jedan od najvažnijih društvenih i gospodarskih fenomena našeg vremena, stoga je ona jedan od najosnovnijih pokazatelja „ukusa epohe“, koji je temelj estetskog i kritičkog vrednovanja povijesnog  razdoblja. Moda pripada ljudima. Ona oslikava ono što jesmo, s njom poručujemo ono što želimo biti – kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.

  Naša uspješna kreatorka ističe da je osnovna razlika između savremene mode u odnosu na tradicionalnu iz 19. vijeka u Bosni i Hercegovini u konstrukciji.

  – Konstrukcija je bila zasnovana na  geometrijskim formama, a  sad se primjenjuje konstrukcija koja je zasnovana na visoko sofisticiranim inženjerskim proračunima. Modni dizajn je primijenjena umjetnost jer modni dizajner-kreator, koristeći se likovnim elementima i estetskim principima, izražava svoje osjećaje i stvara originalnu harmoničnu i estetski vrijednu kreaciju. Inspiracija za kolekciju pod nazivom “Transformacije i modifikacije” je u transformaciji forme odijevnog predmeta, daje efekt da se jedan model transformiše u drugi. Dvije kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda”, koje donose glamur i raskoš, koji je primjenljiv kroz sve historijske faze modifikacije etnološkog kostima kroz koje je naša zemlja prolazila. Ove kolekcije ukazuju na neminovnost promjene, vječno balansiranje između utjecaja u oblačenju Istoka i Zapada, nezaustavljivi proces smjene vlasti, kao i izmjene načina odijevanja i običaja. Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode, koja naglašava krhost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirani su i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza  u paleti boja od svijetlo ružičaste do crne osvježenoj crvenom i tamno zelenim tonovima – kaže na kraju Husedžinović Ibrahimović.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty seven − 81 =