More

  Elmedin Konaković napušta SDA

  Premijer Kantona Sarajevo Konaković, gostujući u emisiji 'Face to Face', rekao je da napušta Stranku demokratske akcije.

  Gostujući u emisiji Face to Face, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je da napušta Stranku demokratske akcije (SDA).

  Kao jedan od razloga svoje odluke Konaković je naveo da “neće da bude saučesnik u parčanju političkog plijena”.

  Potez je objasnio kao pobunu protiv sistema koji ne funkcioniše dodajući da je Skupština KS utvrdila i predstavila dokaz šta se dešava u određenim javnim preduzećima.

  “Ja znam i odgovorno tvrdim da je to što rade na štetu društva, na štetu države koju smo mi branili. Ne može se upravljati javnom imovinom kao svojom i iz nje izvlačiti resurse i zapošljavati ljude. To ova zemlja nije zaslužila”, rekao je Konaković.

  Ranije je Konaković podnio ostavku na sve funkcije u stranci nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke u Sarajevu.

  Pojedini članovi IO SDA Sarajevo tražili su da se s dnevnog reda povuku izvještaji o radu kantonalnih preduzeća, među kojima su “ZOI ’84”, “Sarajevo-šume”, Kantonalna TV, “Butmir” i Veterinarska stanica, a na šta Konaković nije želio pristati.

  Nakon toga mu je izostala podrška zastupnika njegove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

  Stranka, međutim, nije zvanično raspravljala o Konakovićevim odlukama.

  Zastupnici u kantonalnoj skupštini podsjetili su tada da borba za javna preduzeća nije novina u politici.

  Stručni umjesto stranačkih kadrova

  Konaković je tražio da se umjesto stranačkih ljudi na najodgovornije funkcije u kantonalnim javnim preduzećima imenuju stručne osobe.

  Tražio je od Univerziteta u Sarajevu, Privredne komore i Udruženja poslodavaca da predlože stručne kadrove u upravljačke strukture umjesto stranačkih ljudi.

  Prvo javno preduzeće u Kantonu Sarajevo u čiju će skupštinu biti imenovan stručni kadar jest “ZOI ’84”.

  Konaković je uputio zahtjev Univerzitetu u Sarajevu, Privrednoj komori KS te Udruženju poslodavaca da dostave prijedloge imena članova za Skupštinu “ZOI ’84”.

  Lokalni političar

  U intervjuu koji je predsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao portalu Slobodna Bosna, upitan da prokomentariše Konakovićevo napuštanje stranačkih funkcija, odgovorio je: “Konaković je napustio sve funkcije u SDA, ali za sada ne i članstvo u SDA. Nadam se da neće krenuti stopama mnogih koji su bili umislili da SDA ovisi o njima, a ne obratno. Mladim i ambicioznim ljudima se žuri, pa, nakon što od SDA dobiju visoke pozicije, počnu tražiti mane vlastitoj stranci, kritikovati je javno, zaborave da ni njih ni njihove karijere ne bi bilo bez političke snage koja je odbranila i nastavlja da brani Bosnu i Hercegovinu, koja je potrebna narodu, s njima ili bez njih.”

  “Konaković je imao snažnu podršku, i moju i kompletnog rukovodstva SDA, a time i jasnu šansu i perspektivu da bude jedan od prvaka SDA, da radi bitne stvari za državu Bosnu i Hercegovinu, a ne da bude političar lokalnog dometa”, dodao je Izetbegović.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = seven