More

  Ekspert: Sarajevo nije metropola jer nema stadion po uvjetima UEFA-e

  Sekretar NFSBiH ističe kako je rasvjeta jedan od velikih problema sarajevskih stadiona pred duel sa Belgijom.

  - Advertisement -

  Nakon što je Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) suspendirala zenički stadion Bilino polje, odnosno zabranila odigravanje kvalifikacijskog meča protiv Belgije u oktobru za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji, ponovo je otkrila skromnost nogometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, piše agencija Anadolija.

  Ukoliko žalbu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (NFS BiH) na ovu kaznu, uzrokovanu junskim incidentom nakon meča sa Grčkom (0:0), Apelacioni komitet FIFA-e ne usvoji, nacionalni bh. tim suočit će se sa velikim problemom: Gdje ugostiti Belgiju?

  Kako danas stvari stoje – nigdje u BiH…

  „Ključna stvar, kada je u pitanju organizacija kvalifikacionih reprezentativnih utakmica od 2014. godine, je da je nosilac prava Evropska fudbalska asocijacija (UEFA). UEFA je ta koja direktno odlučuje i diktira koji stadion je zadovoljavajući. Osnovna stvar je kvaliteta terena i jačina reflektorske rasvjete radi kvalitetnog TV prenosa, jer su najvažniji dio cijele priče marketinška prava“, rekao je za Anadoliju Nihad Hodžić, sekretar Izvršnog odbora i v.d. stručnog saradnika za stadione i sigurnost N/FS BiH.

  „Kada je u pitanju eventualna odluka da protiv Belgije igramo u Sarajevu, niti jedan stadion sada ne zadovoljava uslove sa rasvjetom. I Koševo i Grbavica trebaju podići nivo rasvjete preko 1.400 luksa. Prilikom ovosedmične posjete Koševu i Grbavici u stručnoj ekipi UEFA-e i FIFA-e bio je i ekspert za rasvjetu. Dakle, ako nam FIFA ne usvoji žalbu, na jednom ili drugom od spomenutih stadiona u dva mjeseca morat ćemo, prije svega, uraditi rasvjetu. Radi toga je nešto ranije i napravljena ova posjeta ljudi iz UEFA-e i FIFA-e. U postupku smo žalbe i suspenzija stadiona u Zenici nije pravosnažna, ali tražimo alternativna rješenja.“

  Na dnu Evrope

  Hodžić je mišljenja kako su bh. stadioni na dnu evropske tabele.

  „Treba raditi na svemu. Nažalost, ovo što je do sada urađeno na infrastrukturi, urađeno je najviše zahvaljujući N/FS BiH i konstantnom pritisku od 2003. godine u procesu licenciranja klubova, gdje moraju biti zadovoljeni i infrastrukturni kriteriji. Puno se toga mora uraditi na našim brojnim stadionima, od toga da osigurate sigurnost, komoditet navijačima, zadovoljite higijensko-tehničke uslove, osigurate uslove za rad novinara, VIP prostor… Sve skupa ne možemo se fokusirati na jedan problem“, ističe on.

  Bosna i Hercegovina trenutno ima samo jedan nešto moderniji stadion koji pripada trećoj kategoriji rangiranja UEFA-e u procesu licenciranja klubova, iznad koje su četvrta i elitna kategorija. To je Bilino polje u Zenici.

  „Bilino polje je nominalno treća kategorija, praktično nešto jača treća kategorija i treba mu malo za četvrtu. Stadion u Banjoj Luci je na nivou da bi mogao biti treća kategorija UEFA-e, ali i tamo je, kao i na Koševu i Grbavici, limitirajuća reflektorska rasvjeta. Pecara u Širokom Brijegu je treća kategorija, Bijeli brijeg u Mostaru druga. No, UEFA stalno podiže kriterije i pitanje je do kada će se evropske utakmice moći igrati, recimo Pod Bijelim brijegom“, ističe sagovornik Anadolije.

  Nikada na nivou Skoplja

  Na pitanje, koliko će BiH trebati da ovom dinamikom iole dosegne evropske infrastrukturne standarde, te da li se može očekivati da država napravi nacionalni stadion po uzoru na Skoplje, gdje će za četiri dana Real Madrid i Manchester United igrati UEFA Superkup, Hodžić je odgovorio:

  „Obzirom da UEFA i Evropa konstantno dižu kriterije, a tempo kojim mi pokušavamo dostići osnovne elemente, bojim se da nikada nećemo dostići evropski nivo. Objektivno, treba se zapitati šta možemo pogotovo kada nemate nikakve pomoći Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava za sport, kantonalnih. Sve se svede na općinu i grad, lokalne zajednice.“

  „Nisam siguran kad ćemo doći do nivoa da napravimo stadion. Veoma često gradski, lokalni čelnici u Kantonu Sarajevo kažu glavni grad države je metropola. Da biste imali pravo da se zovete metropolom morate ispuniti niz atributa, a jedan od takvih je i odgovarajući stadion. Odgovorno tvrdim da se Sarajevo ne može nazvati metropolom ako nema stadion po zadnjim standardima koje propisuje UEFA“, istakao je Hodžić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ eight = one