More

  Ekološki incident u Lukavcu: Zatrovana rijeka Spreča

  Zbog otrovne materije koja se izlila u rijeku Spreču stanovništvo upozoreno da ne koristi vodu iz bunara.

  - Advertisement -

  Otrovna materija koja se, nakon pucanja nasipa, izlila u rijeku Spreču iz taložnika fabrike Sisecam soda u Lukavcu stigla je do područja opštine Petrovo.

  Dok stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu u rijeci Spreči, ribolovna društva prate kretanja otrovne materije koja bi prirodnim putem mogla da stigne i do Doboja, a zatim i u rijeku Savu.

  Nadležne inspekcijske službe, koje od subote ujutro uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče, upozorile su stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz tu i rijeku Bosnu, da ne koriste vodu dok se kontrolama ne utvrdi njena ispravnost.

  Do incidentnog ispuštanja bazične tečnosti (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije Sisecam soda Lukavac u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište došlo je u petak, 27. aprila.

  Proglašen treći stepen ugroženosti

  Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mjesta je izašao kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, federalni inspektor za vode i federalni inspektor za zaštitu životne sredine Federalne uprave za inspekcijske poslove.

  O nastaloj situaciji obaviještena je i nadležna policijska uprava, civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

  S obzirom na to da su u vode prve kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta, te time ugroziti živote ljudi i životinja, federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlašćenjima i proglasio treći stepen ugroženosti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  27 ÷ = three