EK: Zemlje Zapadnog Balkana moraju dati prioritet reformama

  Evropska komisija u utorak preporučila Vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

  [aa.com.tr]

  Evropska komisija (EK) je u utorak usvojila Godišnji paket proširenja, uključujući sedam pojedinačnih izvještaja, ocjenjujući provedbu politike proširenja Evropske unije (EU) koja se zasniva na utvrđenim kriterijumima te na fer i rigoroznim uslovima, javlja Anadolija, prenosi Otisak.ba.

  U saopštenju EK se navodi da je napredak na evropskom putu objektivan i proces zasnovan na zaslugama te da zavisi od konkretnih rezultata koje je postigla svaka zemlja, s vladavinom prava, pravosuđem i osnovnim pravima kao najvećim prioritetima.

  Evropska komisija je u utorak preporučila Vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom, u svjetlu postignutog napretka te održavanja i produbljivanja trenutnog reformskog zamaha.

  “Konkretnije, za dalji napredak Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, odlučujuće će biti sprovođenje hitnih reformskih prioriteta. Za Albaniju, krucijalan će biti napredak u ključnoj oblasti vladavine prava, posebice kroz svih pet reformskih prioriteta, te nastavak ispunjavanja konkretnih i opipljivih rezultata u reevaluaciji sudija i tužilaca (provjere). Komisija će u cilju podrške primijeniti ojačani pristup za pregovaračka poglavlja o pravosuđu, temeljnim pravima i pravdi, slobodi i sigurnosti. Ovaj iskorak u dugom procesu je u skladu s pristupom utemeljenim na zaslugama i striktnoj uslovljenosti, što je nedavno potvrđeno Strategijom Evropske komisija za Zapadni Balkan. Kao što je istaknuto u Strategiji za Zapadni Balkan, sama EU treba biti spremna za nove članice – onda kada ispune uslove – gledano i iz institucionalne i finansijske perspektive. Unija mora biti jača, čvršća i učinkovitija prije nego postane veća”, navodi se u saopštenju EK.

  Iz EK ističu da procjena postignutog napretka i utvrđivanje nedostataka pružaju poticaje i smjernice zemljama da nastave s neophodnim dalekosežnim reformama.

  “Kako bi perspektiva pristupanja postala stvarnost, zemlje moraju dati prioritet reformama u temeljnim oblastima vladavine prava, ljudskih prava, demokratskih institucija, kao i ekonomskog razvoja i konkurentnosti i svim oblastima u kojima strukturni nedostaci još postoje. Zemlje moraju osigurati pravilnu provedbu reformi i pokazati konkretne rezultate”, navela je Komisija, uz napomenu da će i dalje podržavati ove reformske napore putem politike podrške i ciljane financijske pomoći.

  Po prvi put, zajedno s Paketom proširenja, Evropska komisija je objavila i svoju godišnju procjenu programa ekonomskih reformi za Zapadni Balkan i Tursku.

  “Godišnje procjene programa ekonomskih reformi za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku pokazuju nastavak ekonomskog rasta i napore na jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti u svjetlu trenutnih slabosti. Potrebno je održavati i ojačati kvalitetne politike, a reforme treba ubrzati kako bi se smanjili još uvijek prisutni makroekonomski rizici i otvorili pristup izvorima za održivi dugoročni rast te ubrzali usklađivanje s EU”, saopšteno je iz EK.

  Pristupni pregovori su otvoreni sa zemljama kandidatkinjama Crnom Gorom (2012), Srbijom (2014), Turskom (2005). Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija je zemlja kandidatkinja od 2005. godine, a Albanija je dobila status kandidata 2014. godine. Bosna i Hercegovina (zahtjev za pristupanje Evropskoj uniji predat u februaru 2016) i Kosovo (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu u aprilu 2016) su potencijalni kandidati.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + four =