More

  EK: U BiH trenutno gotovo četiri hiljade migranata

  Uz hrvatsku granicu smjestilo se oko 3.350 migranata, oko 2.500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prema podacima Europske komisije na području Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi između 3.500 i 4.000 ilegalnih migranata od kojih se većina smjestila uz granicu s Hrvatskom.

  Uz hrvatsku granicu, prema navodima iz situacijskog izvještaja Komisije od 4. septembra, smjestilo se oko 3.350 migranata i to oko 2.500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.

  Suprotno podacima Komisije, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u srijedu je izjavio da se broj ilegalnih migranata koji borave na Unsko-sanskom kantonu znatno smanjio jer je većina njih uspjela preći granicu i nastaviti put prema EU preko Hrvatske.

  Nakon redovnog sastanka operativnog štaba za praćenje ilegalnih migracija Mektić je novinarima u Sarajevu kazao da se “drastično smanjio” broj migranata u Unsko-sanskom kantonu gdje ih je sada oko 1.500.

  Migranti ulaze preko Srbije

  Evropska komisija ističe da je u prvih sedam mjeseci u BiH registrirano 11.376 migranta što je deset puta više nego u cijeloj prošloj godini.

  Migranti u BiH ulaze preko granice sa Srbijom, uglavnom na području Bijeljine i smještaju se uz granicu s Hrvatskom, najviše u Unsko-sanskom kantonu.

  Uprkos lošim vremenskim i smještajnim uvjetima, migranti koji borave uz granicu s Hrvatskom uglavnom odbijaju dobrovoljno preseljenje u azilne centre u unutrašnjosti, dok manji dio traži da im se omogući povratak u Grčku kako bi, nakon neuspješnih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, drugim pravcima pokušali ući u EU.

  Gotovo 36 posto ukupnog broja registriranih migranata tokom 2018. u BiH identificiralo se državljanima Pakistana, 15 posto državljanima Sirije, 13 državljanima Irana i 11 posto Afganistana.

  U izvještaju je navedena i ocjena evropskog migracijskog oficiri za vezu koji je naglasio kako se, na području Velike Kladuše i Bihaća nalazi veliki broj migranata kojima se s obzirom na nacionalnost rijetko odobrava međunarodna zaštita, jer je riječ o državljanima Pakistana, Alžira i Maroka.

  Posebne mjere

  Oficir za vezu smatra kako bi prioritet trebalo biti vraćanje svih onih koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu direktno iz područja u kojima se trenutno nalaze.

  Kao problemi kod migranata koji se nalaze uz granicu s Hrvatskom navode se i česti slučajevi konzumacije alkohola i droge.

  Evropska komisija zbog problema s migrantima usvojila je posebne mjere te BiH na raspolaganje stavila ukupno šest miliona eura za upravljanje migracijama, identifikaciju, registraciju i jačanje smještajnih kapaciteta te nastavlja pružati podršku izravnim finansiranjem UNHCR-a i IOM-a, za potrebe njihovog djelovanja na području BiH.

  Navodi se i da je od 1. septembra graničnoj policiji BiH koja broji 1.847 pripadnika nakon obavljene obuke pridružilo 100 novih službenika, a novih stotinu očekuje se za sedam mjeseci koliko traje obuka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × three =