More

  Efendić: SBiH i NES neće podržati novu vladu koja nije prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH

  - Advertisement -

  Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić komentirao je proces uspostave vlasti na nivou Federacije BiH te se posebno osvrnuo na koalicioni dogovor SBiH i NES-a u vezi sa glasanjem za potvrdu izbora nove Vlade FBiH.

  Efendić je podsjetio kako Vladu FBiH prema Ustavu imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika, a potvrđuje je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

  “Nakaradnim izmjenama Ustava Federacije BiH koje je Visoki predstavnik donio u izbornoj noći propisano je da tri člana rukovodstva Federacije BiH odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika?! Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom. Rukovodstvo Federacije BiH izabrano je prije sedam dana i ne mogu se dogovoriti čak ni o tome da održe sastanak”, istakao je Efendić.

  Podsjetio je da čak i kada Predstavnički dom izabere ko će od troje kandidata biti predsjednik, a ko potpredsjednici, ostaje problem imenovanja vlade jer predsjednik vladu može imenovati samo uz saglasnost oba potpredsjednika.

  “SBiH učinit će sve da se ovaj put stvari istjeraju na čistac. Ili će vlast u Federaciji BiH birati većina u Predstavničkom domu Parlamenta kojoj je rukovodstvo FBiH dužno dati mandat, ili troglavo/troetničko rukovodstvo Federacije BiH koje može postupati i suprotno uspostavljenoj parlamentarnoj većini. U tome svoju odgovornost ima OHR odnosno Visoki predstavnik, ali i sve ostale političke stranke koje sudjeluju u procesu”, poručio je.

  Istakao kako je podrška SBiH i NES-a programskoj vladi baziranoj na koalicionom dogovoru Osmorke isključivo vezana za ustavne propise te da ne postoji mogućnost da njihovi zasutpnici glasaju za potvrđivanje vlade koja nije predlog predsjednika FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika.

  “Naravno, postoji mogućnost da se taj ustavni propis izmijeni, bilo odlukom Parlamenta, bilo odlukom ili tumačenjem odluke od strane Visokog predstavnika, nakon čega smo svakako spremni završiti započeti posao i formirati programsku vladu u skladu sa sporazumom koji su potpisale stranke osmorke. Sve drugo bila bi jednokratna improvizacija u kojoj nismo spremni učestvovati”, zaključio je Efendić.

  Klix.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  57 ÷ nineteen =