More

  Efendić: OHR nakon pisanja medija otkazao sastanak s Edinom Gabelom

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, za našu emisiju ‘Istraga sedmice’ govorio je o tome i kako su OHR i visoki predstavnik Schmidt podijelili građane na one iz BiH i one iz RS-a.

  Na početku razgovora je rekao kako nije siguran da li je to greška.

  Prije da je namjerno. Poslije suspenzije Ustava na jedan dan rekao sam da me djelovanje međunarodne zajednice u velikoj mjeri zabrinjava jer liče na odluku da se pola BiH prepusti Beogradu, a druga polovina BiH Zagrebu uz pomoć visokog predstavinka. Podjela koja se dešava nas podsjeća na kiparski model, gdje je Evropa pristala da u EU primi pola Kipra. To je pokazatelj da međunarodna politika zna da bude licemjerna. Ne radi se o klasičnoj podjeli nego se radi o sistemskoj podjeli institucija. Da se resursi daju u ruke onih koji su kontrolirani iz Beograda i Zagreba. Mene ne čudi da je Schmidt dao tu izjavu – rekao je Efendić.

  Naglasio je kako HDZ i SNSD nastoje da preuzmu kontrolu nad Ustavnim sudom.

  Jedan dio tog procesa je izbor sudije, gdje je zapelo na imenovanju kadra HDZ-a. Dešava se jedan zastoj u radu Federalnog parlamenta jer HDZ traži da se izabere Marin Vukoja. Bio sam na jednom od sastanaka i Dragan Čović je to tražio. On je tražio da to bude i prije imenovanja vlade – kazao je Efendić.

  Navodi kako je on tada rekao da to uopšte nema veze sa formiranjem vlasti, dok su Nikšić i Konaković rekli da oni podržavaju imenovanje Vukoje.

  Nastao je problem kada je zakazana četvrta sjednica te komisije, gdje je predsjedavajući iz HDZ-a među prvim tačkama bilo imenovanje, on je to prebacio na zadnju tačku. Tada su zastupnici SDP-a naglasili da nisu za to da ide samo jedan kandidat. Kada je vidio da ga neće podržati, predsjedavajući je odmah prekinuo tu sjednicu i nikada nije nastavljena. U slučaju da bude više kandidata postoji strah HDZ-a da Vukoja neće biti izabran za sudiju – kazao je Efendić.

  U zadnjoj sedmici bio je poziv OHR-a, ali je otkazan.

  Pozvali su Gabelu koja je i članica te komisije, ali je nakon medijskog pritiska otkazan. Nije to nikakva šteta, bolje da se završi u krugu Paramenta – smatra Efendić.

  Kaže da je ponašanje visokog predstavnika do sada bilo vrlo suspektno.

  Nadam se da se neće opet umiješati u procedure u Federalnom parlamentu. Federalni parlament radi po Ustavu, ali moraju da zakazuju sjednice. To što nema većine, ta pitanja se moraju rješavati – rekao je Efendić.

  Za Vladu Federacije kaže kako su nespretni jer ne mogu između sebe da se dogovore kome će pripasti koja fotelja i koja firma.

  Većina građana već sada uviđa šta mi imamo na političkoj sceni u BiH, rekao je Efendić.

  Ne znam šta bi da smo ušli u ovakvu Vladu. Sve što se dešavalo poslije pokazuje da smo bili u pravu. Nije ispoštovan Ustav. Kolege iz drugih stranaka ipak nemaju ozbiljnost prema državi. Naša stranka i NiP, niko iz te dvije stranke ne razumije šta je država, oni bi sve što postoji dali i prodali. Vidimo kako djeluju kada preuzmu te pozicije. Dodik je na svom putu uništavanja BiH – smatra Efendić.  

  Također navodi kako je saradnja Dodika i Čovića primarna u ovoj vlasti, te kako nije mogao primjetiti ni na jednom bitnom pitanju se se razilaze HDZ i SNSD.

  Trojka ovim procesom koji oni zovu rekonstrukcija Vlade KS pokazuju da njihov izbor nije stranka nego pojedinci, trgovci.

  Oni prave vladu sa trgovcima. Napravili su to i u Federaciji. Podsjeća me to na Goražde. Imao sam u ranije informaciju, ne u ovom mandatu, da u BPK u jednom ministarstvu ministra je postavio neki taksista koji sa njim rukovodi. Slično je to onom što mi imamo sada u Sarajevu. Zamislite ne valja valja Stranka za BiH, a neke zastupnice koje su uspjele u ovom dugom periodu, sa ponudama koje nisu imale granica, da kupe i da pristupe toj većini. Bolje da mi u tome ne učestvujemo, jer oni ne znaju riješiti probleme – smatra Efendić.  

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty three ÷ twenty three =