More

  Edin Zaimović: Bit ćemo jedno od najvećih gradilišta u BiH (VIDEO)

  spot_imgspot_img

  Od početka ove godine novi šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta je Edin Zaimović. On je za Otisak TV govorio o tome kakvo je stanje zatekao dolaskom na ovu funkciju te koji aktivnosti su provedene u proteklih nekoliko mjeseci.

  Zaimović ističe kako je po preuzimanju funkcije šefa Odjeljenja zatekao „jedno neprimjereno i loše stanje“ kada je u pitanju i prostorno-planska dokumentacija i sve ono što bi trebalo da bude zadaća ovoga Odjeljenja.

  „U prethodnom periodu smo dosta toga učinili na otklanjanju tih manjkavosti. Aktivirali smo, ili bolje rečeno, intenzivirali određene aktivnosti kada je u pitanju donošenje prostorno-planske dokumentacije, a i neophodnost brzog odgovora na potrebe stanovništva, na potrebe poslovne zajednice i svih onih koji imaju potrebe za uslugama ovog Odjeljenja“, dodaje.

  Kaže da je Odjeljenje u prethodnom periodu „otkočilo“ sve što je ranije stajalo, te da zbog toga više nisu „tabu tema“ niti „kočnica razvoja Distrikta“. Ističe da su smanjili i vremenski period za pribavljanje neophodne dokumentacije na nekih „desetak dana“. 

  „Moram istaknuti da smo mi i kadrovski oslabljeni u ovom momentu i da ćemo u narednom periodu svakako raditi na popunjavanju stručnih kadrova koji bi dodatno poboljšali i unaprijedili rad Odjeljenja, tako da ja očekujem još bolje rezultate kada je u pitanju izdavanje svih neophodnih dokumenata za realizaciju svih projekata“, poručuje.

  U narednim godinama očekuje se realizacija brojnih poslovnih inicijativa na području Distrikta te Zaimović ističe da će Distrikt sljedeće godine biti „jedno od najvećih gradilišta u Bosni i Hercegovini“ jer očekuje ekspanziju izgradnje.

  „Jedan od trenutno najaktualnijih projekata je industrijska baza McGovern. Tamo imamo situaciju da smo već u završnoj fazi.  […] Imamo u najavi još niz drugih poslovnih inicijativa od strane vrlo renomiranih poslovnih ljudi. Izdali smo preko hiljadu lokacijskih uslova. Ja se nadam da će se u ovoj godini te formalne stvari završiti; pribavljanje sve neophodne dokumentacije za implementaciju svih tih projekata i da ćemo od ranog proljeća imati ekspanziju gradnje u Brčko Distriktu“, optimistično prognozira Zaimović.

  Poručuje da će Strategija prostornog planiranja vrlo brzo ugledati svjetlo dana, da zatim predstoji izrada Prostornog plana Distrikta, koji će definirati namjene zemljišta na kompletnom prostoru Distrikta. 

  „To je strateški dokument iz kojega proizlaze svi drugi dokumenti i bit će dobra osnova za izradu neophodne prostorno-planske dokumentacije nižeg reda“, dodaje.

  Kaže da je jedna od najatraktivnijih lokacija za građenje u Brčkom prostor bivše fabrike obuće Izbor, ali da postoji i interesovanje za niz drugih atraktivnih lokacija.

  „Mi smo na prostoru Izbora imali određene pisma namjere. U kontaktu smo s nosiocima izrade prostorno-planske dokumentacije i naš stav je i stav Vlade da se na tom prostoru obezbijede mogućnost gradnje određenih poslovnih objekata i mislim da će ta inicijativa uroditi plodom i da ćemo u obogatiti taj dio grada“, ističe, dodajući da nije uredu „da onakav prostor zjapi zarastao u travu.“

  „Tu su naravno i putne komunikacije“, podsjeća Zaimović, dodajući da se radi na izmjenama Prostornog plana za potrebe pozicioniranja autoputa Bijeljina-Banja Luka i Tuzla-Orašje, novog mosta, te postrojenja za upravljanje čvrstim otpadom i niz drugih provedbenih akata koje rade i IPSA Sarajevo, Građevinski institut Banja Luka i brčanski Zavod.

  „Ja se nadam da ćemo mi vrlo brzo stvoriti uslove za veliki broj radnih mjesta. Bojim se da i nećemo imati dovoljno radne snage koliko je u najavi poslovnih inicijativa. Naravno svi smo mi na neki način doprinijeli da mladi odlaze; pasivnost svih nas je možda i doprinos takvom stanju, ali, evo, nadam se da smo na dobrom putu da to vratimo u okvire koji će zadovoljiti mladog čovjeka da ostane na ovim prostorima i da gradi svoju budućnost na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“, poručuje Zaimović.

  Cijela emisija
  Autorica: Emina Osmić Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci