More

  E-skuteri: Novi dekor pješačke zone u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Svjedoci smo ekspanzije korištenja električnih skutera u našem gradu. Neke od prednosti vožnje e-skutera su, svakako, pristupačnost cijena i mogućnost daleko jednostavnijeg parkiranja, ali i kretanja po površinama gdje autu nije fizički niti zakonom dopušteno. Osim toga, treba napomenuti da se radi o ekološki prihvatljivijem vozilu od automobila.

  Međutim, fizičku i zakonsku slobodu pojedini vozači i vozačice su olahko prihvatili, pa se, stoga, nesmetano voze pješačkim zonama u Brčkom: trotoarima, parkovima i, najzad, Trgom mladih.

  Ekipa Otiska razgovarala je s roditeljima male djece u namjeri da saznamo njihovo mišljenje povodom ove nove „saobraćajne pojave“ na Trgu mladih i generalno u pješačkim zonama.

  „Odmah ih treba zabraniti“, izričito je rekao otac jedne djevojčice, a njegov prijatelj, također otac malog djeteta, dodao je „Katastrofa“.

  „Nezahvalno je. Jako je teško paziti na dijete. Ja sam već čuo da su neka djeca već stradala, da je bilo nekih situacija već. Tako da jeste definitivno problem. Mislim; pješačka zona je pješačka zona. Bicikla stvaraju problem a kamo li mopedi“, istakao je roditelj.

  Sreli smo i mlađi par s malim djetetom. I oni nisu oduševljeni prisustvom e-skutera na pješačkoj zoni: „Pa to mi nije OK, pogotovu ovdje po centru ima djece, može ih udariti. Može da dosegne veliku brzinu tako da bih ja to zabranio.“

   „Zabranila bih skroz i da se po ulici voze, a ne ovuda“, dodala je majka.

  Jedna sugrađanka bila je nešto blaža, pa je predložila i rješenje problema: „Nije da sam oduševljena, ali šta da radimo. Oni to vole. Jeste nezgodno. Pa možda bih samo dislocirala negdje drugo.“

  A neki su predložili označavanje prostora kojim bi se e-skuteri kretali: „Nije pametno zbog djece. Da bar ima označeno neko mjesto.“

  Jasno je da dio javnog mnijenja nema pozitivan stav o vožnji e-skutera po pješačkoj zoni. Također, poznato je da je vožnja bicikla zakonom zabranjena, ali e-skuteri se slobodno kreću.

  Željeli smo da saznamo šta stoji iza njihove slobode nesmetanog kretanja gdje treba i gdje ne treba. Kontaktirali smo Policiju Brčko distrikta koja nas je obavijestila da „korištenje električnih skutera […] nije regulisano trenutnim odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (ZOOBS BiH), kojim se utvrđuju osnovni principi međusobnih odnosa i ponašanja učesnika u saobraćaju i sva druga pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima koja su jedinstvena za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine“.

  Međutim, iz Policije dodaju: „U međuvremenu Policija Brčko distrikta BiH preventivno djeluje na lica koja koriste električne skutere, posebno apelujući na roditelje čija djeca i u najmlađim uzrastima upotrebljavaju ova sredstva bez ikakve prethodne obuke i poznavanja saobraćajnih propisa. U prevenciji naročito prepoznajemo ulogu medija i angažman Inspektorata Brčko distrikta BiH, posebno u dijelu iznajmljivanja električnih skutera na pješačkoj zoni. U slučajevima kada prilikom upotrebe električnog skutera nastupi određena posljedica, zavisno od okolnosti događaja primjenjuju se pojedine važeće odredbe ZOOBS-a BiH ili odredbe Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Policija Brčko distrikta BiH ove godine ima zabilježenu jednu prijavu događaja u kojem je učestvovao vozač električnog romobila-skutera, te je o istom obaviješten Osnovni sud Brčko distrikta BiH podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, jer je u događaju kao posljedica  nastupilo povređivanje jednog lica.

  Sva pitanja oko učešća električnih skutera u saobraćaju trebala bi biti uređena izmjenama ZOOBS-a BiH.“

  Mobilnost građana/ki vrlo je važna, te treba pozdraviti korisne inovacije, pa i e-skutere. Osim toga, ne treba zaboraviti da nerijetko viđamo i bicikle i pokoji zalutali motor po pješačkim zonama, posebno na Ficibajeru.

  Tako da, postojao službeni zakon ili ne, ali ostaje nam da upotrijebimo „zakon zdrave pameti“ i oslobodimo pješačke zone za bezbrižne prve korake naših najmlađih.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci