More

  ‘E-drvo’ postavljeno u Francuskoj

  eTree, koje ima solarne panele, puni uređaje poput telefona, pruža hlad i bežični internet.

  - Advertisement -

  Neobično stablo s velikim kvadratičnim listovima koji služe kao solarni paneli, „izraslo“ je usred Neversa, grada u centralnoj Francuskoj koji je predstavio prvo „e-drvo“ u toj državi, čiji će fotovoltaični listovi omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka.

  E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, da napune električne uređaje te im pružaju Wi-Fi hotspotove.

  Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na „granama“, za pohranu energije i proizvodnju električne energije iz Sunca.

  Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punjače za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta.

  Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjedenje ispod „stabla“.

  Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine.

  Simbol gradske uprave

  E-Drvo dijelom je društveno-ekološka kompanija, a dijelom ekološka skulptura čiji je cilj promicanje svijesti o okolini i održivosti, kao i uspostavljanje veza između zajednice i prirode.

  „To je simbol angažmana gradske uprave još od 2014.“, s ponosom ističe gradonačelnik Neversa Denis Thuriot, koji vodi računa o razvoju digitalne ekonomije u gradu.

  „Denis Thuriot bio je vrlo motiviran i imao je jasnu viziju o tomu na koji bi način e-Drvo moglo koristiti njegovim kolegama, ali i stanovnicima grada“, rekao je sukreator solarnog drveta Bernard Bitan.

  Prvo ovako e-Drvo postavljeno je 2014. u Parku prirode Ramat Hanadiv u Izraelu. Ondje ga je „zasadila“ izraelska firma za obnovljive izvore Sol-logic.

  Godine 2015. prvo funkcionalno e-Drvo predstavljeno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, održanoj u Francuskoj krajem 2015. godine.

  Osim u Izraelu, najviše ovakvih stabala postavljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama te u Kazahstanu.

  Godinama na nekoliko lokacija u Srbiji postoje slične skulpture koje se koriste za punjenje mobitela i sličnih uređaja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + one =