Džudžo: Konsenzus sandžačkih Bošnjaka dobija podršku Beograda, Sarajeva i Ankare

  Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji, Esad Džudžo izjavio je da će se od ove školeske godine, u šestoj generaciji upisivanja učenika, u kompletnoj nastavi na bosanskom jeziku, upis vršiti po automatizmu, po osnovi maternjeg jezika roditelja.

  Foto: AA

  Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo izjavio je jučer da novi saziv tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, sa programima i projektima koje predstavlja, za nepunih sto dana dobija podršku ne samo kod Bošnjaka već i od državnih institucija Srbije, bošnjačkih zvaničnika i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine, kao i Republike Turske.

  “Program o kojem govorimo i projekte koje predstavljamo imaju gotovo jednoglasnu podršku, ne samo u bošnjačkom biračkom tijelu, nego i od resornih ministarstava države u kojoj živimo, od kulturnih institucija, uključujući političke faktore kao što je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, reisul-u-lema Husein ef. Kavazović, sve kulturne institucije sa kojima imamo protokol, uključujući u tom trokutu i jednu izuzetnu podršku od amabasadora Turske. Vidjećemo se skoro s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Insistiramo da od njega dobijemo direktnu podršku i kažemo da su odnosi Republike Turske i Republike Srbije najbolji mogući milje i kontekst za olakšani razvoj našeg regiona i naše zajednice”, rekao je Džudo u mjesečnom obraćanju medijima.

  On je saopšio da je Vijeće uspjelo da dobije podršku od resornog ministarstva i direktora obrazovnih institucija da više ne bude anketiranja prilikom upisa na model nastave na bosanskom jeziku.

  Kako je istakao, ubuduće će to ići “automatski”, kao što to rade roditelji učenika za model nastave na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, hrvatskom, albanskom jeziku…

  “U šestoj generaciji upisivanja učenika u kompletnoj nastavi na bosanskom jeziku upisivaće se po automatizmu, po osnovi maternjeg jezika roditelja”, istakao je Džudžo, dodavši da je dobijena i podrška za otvaranje Studijskog programa Bosanskog jezika i književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) i da će se već od prvog oktobra ove godine upisati prva generacija studenata na programu Bosnistike.

  On je predočio da je od Ministarstva kulture, Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije i od turskog ambasadora u Beogradu Tanju Bilgica, data podrška da se obezbijede 72.660 eura i “da se podigne iz pepela jedan jedinstveni kulturno-historijski spomenik kakav je Prijepoljska musala, kao jedinstven molitveni prostor, van Bugarske, u jugoistočnoj Evropi”.

  Takođe, prema riječima Džudže, BNV je dobilo podršku za stavljanje u funkciju Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji kao i principijelna podrška za osnivanje redakcije na bosanskom jeziku, na Javnom medijskom servisu Radio televizija Srbije (RTS) koja će u početku biti zajednička manjinska redakcija s bugarskom, albanskom i vlaškom manjinom.

  Odgovarajući na pitanje o postignutom stepenu prava Bošnjaka u posljednjih nekoliko godina, predsjednik BNV-a je naveo da je taj stepen išao silaznom putanjom, generalno što se tiče i društva i države.

  Ako u državi u kojoj živimo imamo jednu silaznu putanju, u smislu slobode medija, ljudskih i manjinskih prava, Bošnjaci su se izborili svojim potencijalom i svojom izvanprosječnom zainteresovanošću za svoj položaj i svoja identitetska kolektivna prava izborili. Niko nam ih nije dao na tacnu i to se ne uklapa u ovaj kontekst da ide silazno”, naglasio je Džudžo.

  Poručio je da BNV kao organ manjinske samouprave “u trokutu Beograd-Sarajevo-Ankara” želi da otvori sva vrata i stvori prostor kako bi se Bošnjaci osjećali kao ravnopravni građani u državi koja se zove Republika Srbija.

  “Srbija jeste naša domovina, Bosna jeste naša matica, Republika Turska jeste naša zaštitinica i mi ćemo to koristiti na najpozitivniji mogući način”, poručio je on, konstatujući da se BNV izborilo da škole u Sandžaku nakom sto godina od uvođenjem nastave na bosanskom jeziku, postanu multietničke škole.

  Nakon izbora za savjete nacionalnih manjina u Srbiji održanih 4. novembra 2018. godine konstituisano je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV). Na konsitituivnoj sjednici Vijeća, 23. novembra za predsjednika je izabran Esad Džudžo. Većinu u tom manjinskom organu samouprave čine lista “Samoopredjeljenje – Sulejman Ugljanin” koja ima 14 vijećnika i lista “Vakat je – Sait Kačapor”, kojoj je pripalo osam mandata. U opoziciji je lista “Matica bošnjačka- Muamer Zukorlić” sa 13 vijećnika.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen + = nineteen