Džejna Velić upravlja kamionom težine 7,5 tona

  Mladoj Goraždanki Džejni Velić životna je želja da vozi kamion te da joj to bude zanimanje u budućnosti. Jedina je djevojka koja je u Goraždu u posljednjih 30 godina polagala vozački ispit C kategorije. Ima tek 18 godina, a već upravlja kamionom čija težina dostiže i 7,5 tona.

  “To me oduvijek zanimalo iako kažu da je vožnja kamiona muški posao, ja ne mislim tako. Nije bilo jednostavno ali od djetinjstva želim voziti kamion. Uživam u vožnji i nikad nisam odustala od svojih snova. Sve se desilo spontano, prvo sam položila za B kategoriju i planiram ići dalje”, kategorična je ova mlada djevojka.

  - Reklama -

  Pohađa dvije škole

  Kako se upravlja kamionom težine do 7,5 tona Džejna je počela da uči odmah nakon što je uspješno položila ispit za B kategoriju, a potom i pismeni test za kategoriju C. Kasnije je prošla i praktični test vožnje kamiona i tako postala najmlađa Goraždanka koja ima dozvolu iz ove kategorije.

  “Samo obučavanje za vožnju je bilo veoma zanimljivo, nije teško kao što se čini, a za kamion je svima bilo čudno zato što sam djevojka, ali ja sam sve to super prošla. To će potvrditi i moj instruktor koji se zaprepastio jer mu u autoškolu za kamion prvi put dolazi jedna djevojka. S vremenom su se navikli”, kaže Džejna.

  Osim što je jedina djevojka koja zna upravljati kamionom, Džejna istovremeno pohađa i dvije srednje škole.

  “Trenutno sam redovan učenik gimnazije i ujedno maturant, a osim toga treći sam razred Srednje stručne škole gdje se školujem za vozača motornih vozila, za kamion. Uskoro završavam obje škole, imat ću dvije diplome. Naravno planiram studirati ali i da usavršim svoje znanje o kamionima mnogo veće težine. Želja mi je da jednog dana postanem profesionalni vozač kamiona”, priča Džejna.

  Bez predrasuda

  Dodaje da jednostavno želi naučiti nešto novo i ispuniti svoje životne ciljeve.

  “Mnogo mladi govore da u Bosni nema perspektive, ali ja mislim da neke stvari moraju krenuti od nas. Tako sam ja odlučila da to malo promijenim na svoj način. Želim završiti školu i pokazati da žene mogu također da rade i ono što drugi smatraju nemogućim”, kaže Džejna.

  Podrška porodice je nesebična iako je, kaže, u početku roditelji i nisu najozbiljnije shvatali.

  “To se promijenilo kad su spoznali da moje želje nisu tek puka priča i da ja namjeravam to ostvariti. U 21. godini planiram polagati jer je to nemoguće sada prema propisima, a dotad ću naravno završiti fakultet. Nikad se ne zna šta nas čeka u budućnosti, ovo je samo veliki plus za bilo čiju budućnost ne samo moju. BiH je puna predrasuda prema svemu i svačemu, ali to se polako mijenja”, kaže Džejna.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one ÷ eighty one =