More

  Džaferović uputio čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

  Ovaj važan datum, koji nas podsjeća na  najveću kataklizmu u modernoj historiji, bio je velika prekretnica. Saveznici su 1945. godine savladali fašističke i nacističke projekte. Poslata je opomena svijetu da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi.

  Pet godina kasnije, na temelju ideje o saradnji i miru, rađa se Evropska unija kao najznačajniji ekonomski i mirovni projekat u historiji ovog kontinenta. Danas se Evropska unija nalazi pred velikim izazovom, te se i sama mora više boriti kako bi mogla odgovoriti sigurnosnim, političkim, migracijskim, klimatskim, ekonomskim i drugim izazovima.

  Nažalost, svjedočimo da fašizam nije potpuno iskorijenjen, da svijet nije naučio najvažniju lekciju – “nikada više”. Dok divlja agresija na Ukrajinu, ubijaju se civili i razaraju gradovi, mi u Bosni i Hercegovini svjedočimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca, glorifikovanju zločina i pružanju podrške onima koji su zaslužili svaku osudu u civilizovanom svijetu.

  Danas trebamo podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila mjesto najvećeg antifašističkog pokreta otpora na tlu Evrope – partizanskog pokreta.

  To nije nikakva slučajnost, jer u suštini i temelju BiH i njenih naroda jeste upravo borba protiv fašizma i ideja o zajedničkom životu različitih naroda.

  Na ovaj datum obilježava se i Dan zlatnih ljiljana, najhrabrijih i najčasnijih sinova ove zemlje, koji su se istakli u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost države. Braneći BiH, odbranili su ideju i temelje civilizacijskih vrijednosti, te pokazali da su sloboda i zajednički život u miru i demokratiji jedini ispravan put.

  Trebamo biti ponosni na najbolje sinove ove zemlje, i mi i nove generacije, navedeno je u pisanoj informaciji iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  50 ÷ = five

  Čitano

  Povezani članci