Džaferović u Bakuu: Dijalog i saradnja mehanizmi za osiguranje stabilnosti i sigurnosti

  Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na ceremoniji otvaranja VII Global Baku Foruma izjavio je kako međunarodni odnosi postaju sve složeniji i nestabilniji, sve su manje predvidivi i donose sve više nesigurnosti.

  Foto: Predsjedništvo BiH

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na ceremoniji otvaranja VII Global Baku Foruma u Bakuu izjavio je kako veliki migracijski talasi, klimatske promjene, terorističke prijetnje, porast ekstremizma, međunarodnog kriminala i diskriminacije ostaju gorući problemi, javlja Anadolu Agency (AA).

  Džaferović je ukazao kako živimo u vremenu velikih promjena te da međunarodni odnosi postaju sve složeniji i nestabilniji, sve su manje predvidivi i donose sve više nesigurnosti.

  “Globalni i regionalni izazovi, krize i sukobi nastavljaju da se usložnjavaju i produbljuju. Pojave i procesi kojima svjedočimo nisu ograničeni samo na mjesta na kojima su iskrsli i samo na njihove direktne aktere. Naprotiv, radi se o pojavama i procesima koji uzrokuju fundamentalne promjene u arhitekturi međunarodnog poretka”, rekao je Džaferović.

  Dodao je kako svjedočimo dubokoj krizi sporazuma o kontroli naoružanja, na kojima je decenijama počivala međunarodna sigurnost, ali i promjenama trgovinskih sporazuma koji su decenijama predstavljali okvir međunarodne ekonomske saradnje.

  “Veliki migracijski talasi, klimatske promjene, terorističke prijetnje, porast ekstremizma, međunarodnog kriminala i diskriminacije ostaju gorući problemi. Uticaj informacijskih tehnologija i razvoja vještačke inteligencije na sve sfere društvenog života, te pojave poput sajber-kriminala, su izazovi za koje tek treba pronaći zajedničke odgovore”, smatra Džaferović.

  Istakao je da dok se stari i novi izazovi multipliciraju, istovremeno dolazi do podrivanja i slabljenja međunarodnih mehanizama i institucija za njihovo rješavanje.

  “Nijedna država više ne može ostati fokusirana isključivo na svoja unutrašnja pitanja niti ih može rješavati u izolaciji i nezavisno od procesa koji se odvijaju u njenom neposrednom okruženju i na globalnom planu. Savremeni izazovi nadilaze državne granice i prevazilaze pojedinačne kapacitete i sposobnosti bilo koje države da samostalno odgovori na njih”, poručio je Džaferović.

  Smatra kako procesi rapidne globalizacije i integracije sve više potiru i obesmišljavaju tradicionalnu tvrdu podjelu i razgraničenje između unutrašnjih i vanjskih pitanja, odnosa, poslova i politika.

  Prema njegovim riječima, sigurnost, stabilnost, razvoj i prosperitet svake države sve više zavise od sigurnosti, stabilnosti, razvoja i prosperiteta drugih država u njenom neposrednom okruženju, ali i na globalnom planu.

  Upravo zato su, dodao je, potrebna zajednička rješenja koja su utemeljena na zajedničkim vrijednostima i presjeku interesa, i koja se mogu realizovati samo udruženim snagama i kapacitetima svih država.

  “U tom smislu, međunarodna saradnja je od esencijalne važnosti. Efikasni odgovori na savremene globalne izazove zahtijevaju zajedničku viziju i djelovanje koji su zasnovani na demokratskom pluralizmu, uzajamnom povjerenju, poštovanju međunarodnog prava, ali i na novom, progresivnijem razumijevanju državnog suvereniteta”, rekao je Džaferović.

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine smatra kako pozivi na zajedničke korake imaju kredibilitet samo ako su iskreni i mogu uspjeti samo ako se ozbiljno shvataju poruke o opasnosti alternative saradnji, a to je put sukoba.

  “Ne smijemo prihvatiti viziju globalne stvarnosti kao neprijateljskog okruženja bez pravila i povjerenja. Međunarodna konkurencija, kao dio nove globalne konstelacije, ne može se i ne treba ignorisati. Velika globalna utakmica nosi ozbiljne izazove i bojazni. Ali ona ne mora nužno značiti konfrontaciju. Unaprijed izgubljena vjera u saradnju znači ulazak u unaprijed izgubljenu bitku za održivi globalni mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet”, istakao je Džaferović.

  Poručio je kako multilateralizam i međunarodni poredak zasnovan na općeprihvaćenim pravilima i dalje ostaju najbolja platforma i najbolji okvir za rješavanje globalnih problema.

  “Međunarodni dijalog, saradnja, poštovanje ljudskih prava i općeprihvaćenih pravila međunarodnog prava ključni su mehanizmi za osiguranje stabilnosti, sigurnosti i održivog razvoja. Te univerzalne međunarodne vrijednosti, principe, prava i pravila moramo očuvati, promovisati i dalje ih razvijati”, smatra Džaferović.

  Podsjetio je kako predstavlja zemlju koja najbolje zna šta znači kada zakažu međunarodni mehanizmi i institucije čija obaveza i zadaća je da zaštite i osiguraju poštovanje tih univerzalnih međunarodnih vrijednosti, pravila i prava, ali koja zna i šta znači kada ti mehanizmi i institucije počnu da izvršavaju svoje obaveze i zadatke zbog kojih postoje.

  “Države s iskustvima kakva ima Bosna i Hercegovina snažno su opredijeljene za poštovanje, zaštitu i promovisanje međunarodnog prava i globalnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrijednostima i općeprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina je privržena multilateralizmu i opredijeljena da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija i članstva u međunarodnim institucijama”, rekao je Džaferović, navodi se u saopćenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  Čvrsto vjeruje da su posvećenost multilateralizmu, poštovanje međunarodnog prava i privrženost zajedničkim vrijednostima i globalnom poretku zasnovanom na prihvaćenim pravilima najbolji način za rješavanje kompleksnih izazova sa kojima se suočavamo, i pravi put ka boljem i sigurnijem svijetu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = 72