More

  DW: ISIL koristi oružje mahom sa istoka, ali ga ima i iz Srbije

  U arsenalu ISIL-a pronađeno je 19 sanduka municije koje je užički Prvi Partizan legalno izvezao u Irak 2004. godine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Oružje u rukama boraca Islamske države Irak i Levant (ISIL) mahom dolazi sa istoka, SAD također imaju svoju ulogu, a zabilježeno je da je dio toga došlo i iz Srbije, objavio je Deutsche Welle studiju londonske organizacije CAR (Conflict Armament Research).

  Prema toj studiji, iz Srbije potiče 4,04 posto oružja koje koriste borci ISIL-a u Iraku i Siriji, kao i da su pronađena ukupno 74 relevantna predmeta iz Srbije, od toga 64 u Iraku.

  Međutim, svega četiri komada oružja iz Srbije, koje je pronađeno u Iraku, imaju godinu proizvodnje od 2000. do danas, dok je sve ostalo starije, mnogo toga iz ere bivše Jugoslavije.

  Na listi ubjedljivo prednjači Kina (43,5 posto), zatim Rumunija (12,12), Rusija (9,55), Mađarska (7,21), Bugarska (5,29), a pronađeno je više od 30 komada oružja iz Njemačke, Iraka, Poljske, Češke, SAD-a, dok su iz Hrvatske pronađena dva komada, iz BiH i Albanije po jedan komad oružja.

  DW prenosi i da je, kada se radi o porijeklu municije, redoslijed nešto drugačiji – najviše dolazi iz Rusije (25,51posto), Kine (25,47), Rumunije (13,25), SAD (6,06), Bugarske (4,44), Kirgistana (3,25), Srbije (2,95) i Turske (2,71).

  Istraživanje organizacije CAR trajalo je više od tri godine, u periodu od 2014. do 2017, i obavljeno je na na teritoriji od Kobanea u Siriji do Bagdada.

  Analizirano je više od 1.832 komada oružja, i više od 40.000 jedinica municije, a u izvještaju je detaljno opisan i put pojedinih isporuka.

  Oružje iz SAD-a i Saudijske Arabije

  U arsenalu ISIL-a pronađeno je 19 sanduka municije 7,62 x 54 mm R koje je užički “Prvi Partizan” legalno izvezao u Irak 2004. godine, a kako se navodi, taj kalibar metka odgovara ruskom automatskom oružju, kalašnjikovu i tokarevu.

  Na pitanje CAR-a, Vlada Srbije je navela da je pošiljka bila u sklopu napora međunarodnih trupa da opreme iračku vojsku nakon intervencije 2003.

  U blizini Fallujaha je u junu 2016. nađeno 60 jugoslovenskih M-79 Osa kalibra 90 milimetara koje su se, tokom raspada Jugoslavije, zatekle u svim bivšim republikama, navodi se u izvještaju i dodaje da je bugarski tromblon PG-7M put do fronta našao preko Srbije.

  Prema zvaničnom Beogradu, kompanija iz Srbije je 2. aprila 2014. uvezla 960 komada, da bi ih dva dana kasnije preprodala Ministarstvu odbrane Burundija.

  Iako 90 posto oružja i municije potiče iz zemalja istočne Evrope, Rusije i Kine, istraživači CAR-a su otkrili da dobar dio tog oružja dolazi i iz SAD-a i Saudijske Arabije, koje su zvanično nabavljale oružje proizvedeno u istočnim članicama EU-a i NATO-a, a zatim ih ilegalno dostavljale vjerovatno sirijskim pobunjenicima da bi oružje konačno padalo u ruke ISIL-a.

  Analiza pronađenog naoružanja je dokazala i pokušaje da se zataška njegovo porijeklo, jer je municija prepakivana, dok su serijski brojevi na puškama prefarbavani ili namjerno grebani.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five − 58 =