More

  Dvije milijarde osoba koristi pitku vodu s fekalnim tvarima

  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u četvrtak na stanje vode u svijetu navodeći da gotovo dvije milijarde osoba još koristi pitku vodu s fekalnim tvarima.

  “Danas gotovo dvije milijarde osoba koristi izvore pitke vode zaražene fekalnim tvarima što ih izlaže zarazi kolere, dizenterije, tifusa i dječje paralize”, objasnila je direktorica odjela javnog zdravstva pri WHO-u Maria Neira.

  “Ocjenjuje se da zaražena pitka voda uzrokuje više od 500.000 smrtnih slučajeva svake godine izazvanih dijarejom”, rekla je ona.

  Godine 2015. zemlje su utvrdile, u okviru Ujedinjenih naroda, popis sa 17 ciljeva održivog razvoja koje treba doseći do 2030. Jedan od ciljeva je zajamčiti svima pristup vodi i sanitarijama te osigurati održivo upravljanje izvorima vode.

  Taj se cilj neće moći postići “ako se ne poduzmu mjere za djelotvornije korištenje financijskih izvora i poveća napore oko pronalaženja novih izvora financiranja”, upozorava WHO u godišnjem izvještaju.

  SourceHina

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifteen ÷ = 3