Dvanaestogodišnja diskriminacija Bošnjaka u pravosuđu

  To je pokazalo istraživanje koje je proveo Otisak.ba, koristeći se godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i zvaničnim odlukama o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija.

  U Apelacionom sudu 12 godina nedostaje najmanje jedan Bošnjak sudija, u Osnovnom sudu od 2011. godine također fali najmanje jedan Bošnjak, a od 2013. godine najmanje dva [Arhiva - Ilustracija]

  Piše: Džemal Vantić

  Nad Bošnjacima u pravosuđu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) vrši se dvanaestogodišnja diskriminacija.

  To je pokazalo istraživanje koje je proveo Otisak.ba, koristeći se godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i zvaničnim odlukama o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija.

  [Otisak.ba]
  U Apelacionom sudu 12 godina nedostaje najmanje jedan Bošnjak sudija, u Osnovnom sudu od 2011. godine također fali najmanje jedan Bošnjak, a od 2013. godine najmanje dva.

  Šta je trebalo uraditi?

  Tokom 2017. godine, nakon 12 godina diskriminacije u Apelacionom sudu, raspisan je konkurs za sudiju tog suda.

  Sudija je trebao da bude Bošnjak. Međutim, snage koje dugi niz godina provode politiku diskriminacije, poništile su konkurs.

  Pored toga, 2013. i 2014. godine, na funkcije sudija u Osnovnom sudu imenovana su dvojica “ostalih” – Dragan Tomaš i Nebojša Savić, što se može zaključiti iz odluka o njihovom imenovanju i pogledom na tabelu nacionalne strukture u ovoj instituciji.

  Otisak nezvanično saznaje da su se ova dvojica sudija ranije izjašnjavali kao Srbi, što se lahko može provjeriti kroz lične dosijee.

  Inače, Goran Salihović, bivši glavni tužilac državnog Tužilaštva, razriješen je ove dužnosti zato što je davao lažne i obmanjujuće podatke prilikom imenovanja na funkciju.

  Kada se počeo stvarati debalans u nacionalnoj strukturi sudija u Osnovnom sudu, funkciju člana VSTV-a iz Brčkog vršio je sudija Zijad Kadrić.

  ‘Viška’ ili ‘manjka’ posla?

  Selim Karamehić, sudija Osnovnog suda i trenutni član VSTV-a, polovinom februara je prokomentirao konstatacije pojedinaca da su Bošnjaci u brčanskim sudovima ugroženi, kazavši da je činjenica da je statistički manje Bošnjaka, ali da “to nije bio ničiji hir niti želja da se umanji”.

  “Bitna stavka je i da Osnovni sud Brčko distrikta BiH ima sve manje spisa. Objektivno, dolazimo u situaciju da će sudije imati sve manje predmeta za rad. I šta da radimo sa zaposlenima, sa sudijama? Činjenica, koja je evidentna već nekoliko godina, jeste da se na području BiH, političkim željama i motivima, ide na formiranje sudova na područjima gdje objektivno za to nema potrebe i gdje je mali broj predmeta”, istakao je tada Karamehić.

  Izgleda da je član VSTV-a “zaboravio” da u Osnovnom sudu radi dodatni sudija, koji naravno nije Bošnjak.

  Dodatne sudije se primaju kada ima “viška” posla. Otkud sada odjedanput “manjka” posla, a prima se dodatni sudija.

  Njegova izjava bila je i povod za ovo istraživanje Otiska, koje daje potpuno jasnu sliku o stanju u pravosuđu. Zaključke će izvesti čitaoci.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty six + = 55