More

  Dvanaest godina Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

  Uspostavljene su 1. decembra 2005. i to nakon reforme odbrambenog sistema i prijenosa nadležnosti sa entitetskih na državni nivo.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Oružane snage Bosne i Hercegovine u petak slave 12. rođendan. Uspostavljene su 1. decembra 2005. i to nakon reforme odbrambenog sistema i prijenosa nadležnosti sa entitetskih na državni nivo.

  Povodom godišnjice u četvrtak je upriličeno svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga, te dodijeljene nagrade najboljima.

  “Budite ponosni na kulturu i tradiciju naroda koje predstavljate, vi ste nasljednici strana koje su nekada bile sukobljene, a danas ste jedno – rasterećeni od prošlosti.”

  Tako je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine čestitao 12. rođendan.

  “Moramo mnogo više poraditi da im osiguramo normalne uvjete za rad. Uvjeren sam da aktiviranjem MAP-a ćemo moći kroz proračun dostići standarde koji se od nas očekuju kada je u pitanju NATO savez i izdvajanja za Ministarstvo obrane”, poručio je Čović.

  Da su sredstva najveći izazov, kaže i ministrica odbrane, Marina Pendeš. Budžet je ograničen. Izdvajanja za odbrambene troškove oko 1 posto BDP-a. Posljedica – 80 posto troši se na personal. Ipak, ohrabrujuća rođendanska čestitka:

  “Mi danas imamo jedinstvene Oružane snage koje su u stanju, bez obzira na nedostatak materijalnih sredstava, odgovoriti svakoj postavljenoj zadaći pred njih”, istakla je Pendeš.

  Afganistan, Mali, Kongo, Centralnoafrička republika – zemlje su na čijem terenu u mirovnim misijama učestvuju pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  “Ono sve što je u misijama zacrtano da mi radimo, mi smo tijekom ove godine napravili napredak i poboljšanje. I dalje sudjelujemo u misijama u svijetu. Povećali smo svoje prisustvo, da bismo učinili i taj dio svijeta mirnim”, kazao je Anto Jeleč, načelnik zajedničkog štaba OS.

  A spašavanje, gašenje požara, evakuacije – samo su dio onoga što rade na domaćem tlu.

  “Mi ćemo do kraja godine i povećati snage, jer je potrebno našim prijateljima, koalicijskim partnerima, da budemo prisutniji i da u budućnosti čvršće koračamo ka evroatlantskim integracijama”, dodao je Jeleč.

  Oružane snage formirane su nakon reforme sistema odbrane. Šesnaest hiljada pripadnika trebaju imati Oružane snage – 10.000 profesionalnih vojnih lica, hiljadu civilnih u službi u Oružanim snagama, te 6.000 pripadnika rezervnog sastava.

  Izazov koji predstoji, za Oružane snage i Bosnu i Hercegovinu, članstvo je u NATO-u koje može uslijediti samo nakon aktivacije MAP-a i uknjiženja sve 63 perspektivne vojne lokacije. Do sada je uknjiženo 30, a ministrica Pendeš nada se uknjiženju još tri do kraja godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty six = fifty eight