More

  Dvadeset pet godina od zločina na Korićanskim stijenama

  Pripadnici prijedorske policije ubili su više od 200 nesrpskih civila, a njihova tijela bacili u provaliju.

  Danas se navršava 25 godina od zločina na Korićanskim stijenama na obroncima Vlašića, kada su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije ubili više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila.

  U znak sjećanja na brutalno ubijene, bivši logoraši i porodice će sa ruba litice baciti 200 ruža, prenosi Fena.

  Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je da je na tim stijenama 21. augusta 1992. godine ubijeno 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

  “Naređeno im je da izađu iz autobusa na ivicu ponora, gdje su strijeljani u leđa i bacani u provaliju. To je strašan prizor”, naglasio je.

  Mešković je rekao da je preživjelo 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena.

  “Međutim, broj ljudi koji je odgovarao za taj zločin je vrlo mali. Zločinci su dobili 211 godina zatvora za 200 nevino strijeljanih civila”, rekao je Mešković.

  Presude za ratni zločin

  U februaru 2013, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je u na ukupno 79 godina zatvora četvericu bivših pripadnika policije u Prijedoru, a zbog ubistva 150 nesrpskih civila na Korićanskim stijenama 1992.

  Na osnovu konačne odluke Apelacionog vijeća, Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

  Blizu 1.200 zatočenika je ukrcano u autobuse i kamione s obrazloženjem da ih se vodi na razmjenu.

  Konvoj autobusa i kamiona pratili su policajci Interventnog voda prijedorske policije, te pripadnici Teritorijalne odbrane (TO). Autobusi su krenuli iz naselja Tukovi i ispred logora Trnopolje, i spojili se u jedan konvoj u Kozarcu.

  Po naređenju, zaustavili su se kod rijeke Ugar na planini Vlašić, gdje je, prema optužnici, odvojeno više od 150 vojno sposobnih muškaraca.

  Oni su potom strijeljani uz rub provalije na Korićanskim stijenama.

  Tokom sudskog postupka utvrđeno je kako su ubice tijela strijeljanih gurnuli u provaliju, u koju su, nakon toga, bacali ručne granate kako bi bili sigurni da niko nije preživio.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one + = fifty five