Dva pitanja za zvaničnike Brčko distrikta BiH

Politički subjekt Narod i Pravda Brčko distrikt BiH uputio je danas saopštenje koje prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.

  • Povodom obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH klub poslanika Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH je prisustvovao istoj. Prisutnim zvaničnicima se obratio Supervizor za Brčko distrikt BiH, gospodin Michael Scanlan koji je govorio o stanju u Brčko distriktu BiH na način kako mi već duže vrijeme upozoravamo. Opomenuo je vladajuće da se Brčko distrikt BiH nalazi na raskrsnici te da je prethodnih deset godina bio žalostan period tokom kojeg su loše sprovođenje vlasti, zloupotrebe javnih sredstava i izabrani zvaničnici, koji su stavljali svoje interese ispred dobrobiti zajednice, uništili nadu i šansu Distrikta. Također je napomenuo da potezi koji treba da uslijede do kraja marta, a ne njihove riječi su ono što će odrediti smjer ekonomskog rasta i kvalitetnijeg života.

Isto tako u svojim izjavama zvaničnici Brčko distrikta BiH su govorili da ova Vlada funkcioniše samo 45 dana, pa ih  želimo podsjetiti da je ovo Vlada kontinuiteta istih stranaka i istih rotirajućih lica koje su se desile 23. decembra 2020. godine rotiranjem Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dakle prije 75 dana, a od tada do danas jedino “značajnije“  što je urađeno usvojena je izmjena Zakona o radu po kojoj izabrani zvaničnici mogu primati dvije plate iz budžeta Brčko distrikta BiH i primljeno u robovlasnički odnos oko 200 radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u odjeljenjima Vlade bez konkursne procedure, dakle rade na crno. U realnom sektoru za ovaj potez firma bi platila kaznu cca. 100 000 KM. Na toj sjednici smo također mogli čuti od izabranih zvaničnika Brčko distrikta BiH da je Vlada predložila Skupštini Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali su zaboravili reći da ih je Supervizor za Brčko distrikt BiH natjerao da usvoje taj zakon i da se mnogi u vladajućoj koaliciji protive tome, jer zadire u njihove lične interese.

Narod i Pravda Brčko distrikta BiH će ovakva i slična reformska rješenja, koja nažalost dolaze samo od Supervizora za Brčko distrikt BiH, podržati kao istinski partner reformskih promjena u izgradnji novog ambijenta u Brčko distriktu BiH u interesu svih građana a naročito mladih.

Na kraju imamo dva pitanja za zvaničnike Brčko distrikta BiH:

1. Kada će biti nabavljene vakcine za imunizaciju građana Brčko distrikta BiH od Covid-19?

2. Pitali su nas građani zašto ove godine nije bio okićen Trg mladih zastavicama Bosne i Hercegovine kao u predizbornoj godini?