More

  Duraković pozvan na sud na dan dženaze u Srebrenici

  Emir Kusturica je tužio 'Dnevni avaz' i Ćamila Durakovića zbog tekstova o navodnim vezama reditelja i poslovima s finansijama i nekretninama na području Višegrada.

  - Advertisement -

  Bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković pozvan je na Osnovni sud u Višegradu u slučaju koji je protiv njega i Dnevnog avaza pokrenuo redatelj Emir Kusturica, na dan obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

  Sutkinja višegradskog Osnovnog suda Dana Plećić zakazala je pripremno ročište u tužbi Kusturice za 11. srpnja, s početkom u 13:00 sati, točno u vrijeme kada je planirana dženaza za identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

  U pozivu, koji je medijima proslijedio Duraković, navodi se kako će ročište biti održano ako se na njemu ne pojave optuženi.

  Strah od malverzacija

  “Ako tužitelj ne dođe na ročište, smatrat će se da je odustao od tužbe”, navedeno je u pozivu.

  Kusturica je tužio Dnevni avaz i Durakovića zbog tekstova o navodnim vezama redatelja i poslovima s financijama i nekretninama na području Višegrada.

  U svojoj tužbi naveo je i da traži odštetu u visini 12.000 konvertibilnih maraka (6.000 eura).

  “Očito je da postoji neki tihi dogovor između Nacionalnog parka ‘Tara’ u Srbiji i pokušaja da se sve spoji u jednu cjelinu. Tada je to pokušao Emir Kusturica da Srbija i Bosna i Hercegovina naprave zajednički nacionalni park kojim bi upravo on upravljao. Nemamo nikakav problem da naša opština ima nacionalni park, prirodno bogatstvo koje može da bude benefit, ali ovo je previše”, rekao je svojedobno Duraković za Dnevni avaz.

  Tražit će novi datum

  Sporno je, po navodima tog dnevnog lista, da se, “bez ikakvog usaglašavanja s Bošnjacima, provukla i inicijativa o formiranju Nacionalnog parka ‘Drina’ […] Prema Nacrtu zakona o nacionalnom parku, jasno je da sva bošnjačka sela spadaju u prvu zaštićenu zonu […] Nekada je na tim prostorima živjelo 12.000 ljudi, od sela Krušev Do, preko Luke, do Ljeskovika.”

  U pozivu je navedeno i da Osnovni sud u Višegradu može odmah nakon pripremnog ročišta održati i glavnu raspravu.

  Dnevni avaz doznaje da će Duraković obavijestiti Osnovni sud da nije u mogućnosti doći na pripremno ročište 11. srpnja te zatražiti novi datum.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 × nine =