More

  Đurađ Kostić iz Brčkog osvojio nagradu VIVA Film Festivala: „Sljedeće godine po glavnu nagradu“

  spot_imgspot_img

  Novinar: Adis Mujdanović

  Đurađ Kostić iz Brčkog 15. septembra u Sarajevu je osvojio nagradu Direkcije VIVA Film Festivala za postignuće u kategoriji „Omladinski film BiH 2018“.

  Riječ je o nagradi za najbolji dizajn svjetla u filmu „Ti biraš put“ kojeg su snimili učenici brčanske Gimnazije.

  „Odlukom Direkcije Festivala, nagrađeni je zaslužio ovu nagradu za izuzetno postignuće u svojoj kategoriji. Ova nagrada je neopoziva i mišljenje je cijelog tima koji je realizovao projekat VIVA filmske radionice za mlade BiH Od ideje do realizacije filma VIVA škola filma“, piše na ovom priznanju kojeg potpisuje umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović.

  „Prvo moram da kažem da se utisci još nisu u potpunosti slegli. Sve nas je obradovala ova nagrada. Da budem iskren, lično nisam očekivao nagradu. Gajio sam nadu da bismo mogli osvojiti nagradu kao ekipa, ali nikako nisam očekivao ovo individualno priznanje. Prvobitni zadatak mi je bio pisanje scenarija i uloga naratora. Ulogu majstora za svjetlo sam prihvatio tek onako, bez nekog predznanja, prosto jer me to zainteresovalo. Tamo gdje najmanje očekuješ, dođe nagrada, čini se. Ne mogu da kažem da mi ne imponuje, naprotiv“, kazao je Kostić u izjavi za Otisak.ba, izrazivši želju da se bavi sedmom umjetnošću i u budućnosti, te misli da je ovo sjajna uvertira za tako nešto.

  „Sljedeće godine po glavnu nagradu“

  „Uvijek ponavljam, ovo je nagrada svih nas, jer bez dobre ekipe i dobrih ljudi, ne bi bilo ni samog projekta. Ono što smo ovdje doživjeli će nas, uvjeren sam, pratiti tokom čitavog života. Nije mala stvar raditi sa ljudima koji se već dugi niz godina ozbiljno bave filmom. Sa njima smo ostvarili, usudio bih se reći i porodični odnos. Imajući to u vidu, naši planovi za dalje su jednostavni. Nastavljamo punom parom“, rekao je Kostić.

  Otkrio je da već sada kreću sa pripremama za narednu godinu.

  „Sljedeće godine idemo po glavnu nagradu. Takođe, želio bih da se zahvalim našoj Gimnaziji, profesorici Jeleni Dragičević i cijeloj upravi škole na čelu sa direktoricom Amelom Helać i zamjenicom Maricom Mrkić, koji su prepoznali naš talenat i bez kojih filma ne bi ni bilo. Pozdrav do sljedeće godine, kada se nadam da ćemo davati izjavu zbog osvajanja glavne nagrade.“

  Brčaci prvi put na Festivalu

  Profesorica srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Jelena Dragičević ranije je u izjavi za jedan lokalni medij istakla da je ovo prvi put da je neko iz Brčkog učestvovao na pomenutom Festivalu, u konkurenciji sa još 17 gradova Bosne i Hercegovine.

  „Dobili smo poziv, djeca su sa oduševljenjem prihvatila tu ideju o snimanju filma. Veoma brzo smo se organizovali i moram da ih pohvalim jer je sve trajalo svega tri dana. Prvi dan smo imali predavanje, a već naveče su osmislili scenarij za svoj film i napisali ga. Sutradan su snimali, a treći dan su već režirali film“, precizirala je Dragičević.

  U projektu snimanja filma učestvovalo je 20 učenika prvih i drugih razreda, koji su rekli da im je ovo bilo izvrsno iskustvo, iako su za vrlo kratko vrijeme morali osmisliti temu i naziv filma, ali su zauzvrat imali priliku da rade sa profesionalcima iz Sarajeva, kao što je režiser Ratko Orozović.

  „Film govori o tome kako nikada ne trebamo odustajati na svom putu do svog određenog cilja iz snova, kao i preprekama koje moramo preći da bi nam se san ostvario“, kazao je učenik Eldar Hodžić.

  Profesorica Dragičević se zahvalila i Odjelu za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta koji je omogućio odlazak učenika na ovaj festival, te naglasila da jedva čekaju narednu godinu i ponovno učešće.

  Foto: Đurađ Kostić

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 8 = one

  Čitano

  Povezani članci