More

  Đukanović: Potrebna poruka da sve zemlje zapadnog Balkana imaju mjesto u EU

  -Nasušno nam je potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne večere za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

  On je to rekao komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Francuske Emanuela Macrona koji je  predložio formiranje “Evropske političke zajednice” za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ili žele da podnesu zahtjev za isto.

  Ta izjava sama po sebi ima težinu. Dakle, nije riječ samo o trenutnom predsjedavanju Evropskom unijom od strane Francuske, nego o izjavi koju saopštava predsjednik jedne od najvećih evropskih zemalja i samim tim zemalja koje imaju izuzetno veliki uticaj u kreiranju politike EU”, istakao je Đukanović.

  On smatra da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, šta se sve podrazumijeva pod idejom političke zajednice, koju je saopštio predsjednik Makron.

  Ali nezavisno od toga, meni se čini da je sada nama nasušno potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU, i da će tempo zauzimanja tog mjesta zavisiti samo od jednog faktora – od naše sposobnosti da realizujemo reforme, dostignemo standarde, i da ćemo dalje afirmišući politiku regate svako iskoristiti svoju šansu zavisno od svojih sposobnosti. Ne zebem od toga, to će razviti zdravu konkurenciju na Zapadnom Balkanu i siguran sam da će u krajnjoj liniji u ne tako dalekom periodu dovesti do člansta svih zemalja u EU  – poručio je Đukanović.

  Ovo je razgovor u bitno promijenjenim okolnostima nakon agresije Rusije na Ukrajinu i razgovor koji je uslijedio nakon naše percepcije da je ruska agresija dodatno osvjetlila važnost jasne evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je Đukanović.

  Prema njegovim riječima, sastanak u Briselu bio je prilika da se razgovara o mogućem, novom kvalitetu i intenzitetu odnosa EU i zemalja regiona.

  Đukanović je naglasio da je iskoristio priliku da saopšti kako mi vidimo posljedice malignog uticaja trećih zemalja u regionu, ne samo od ruske agresije, nego i prije toga.

  Podsjetio sam na pokušaj državnog udara 2016. godine i kontitinuitet doktrine destrukcije koja ima za cilj da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Balkana i ukazao na evidentne poljedice koje se ogledaju u restauraciji nacionalističkih i retogradnih politika koje usporavaju zemlje Zapadnog Balkana. Zainteresovani smo, kao Evropljani, da Evropa sačuva i unaprijedi svoju geopolitičku konkurentnost. Ta misija mora početi od konsolidacije Evrope”, jasan je Đukanović.

  Crnogorski predsjednik je mišljenja da je razgovor bio veoma koristan.

  Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju mi treba da iskoristimo tako što ćemo maksimumom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka koje zamagljuju jasnu evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. A onda destrukcija koja dolazi sa trećih, antievropski nastrojenih adresa doprinosi dodatnom usporavanju procesa emancipacije i evropeizacije balkanskih društava”, rekao je Đukanović.

  Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Josep Borrell organizovao je u srijedu neformalnu večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

  Večeri su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šef vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

  Kosovo je na večeri predstavljala ministrica inostranih poslova, Donika Gervalla budući da se kosovska predsjednica i premijer nalaze u posjeti u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × 5 =

  Čitano

  Povezani članci