More

  Drapić i Džindić: Isključeni smo jer smo tražili pokretanje postupka protiv Matanovića

  - Advertisement -

  Na 20. redovnoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte (DF), održanoj u srijedu, 29. marta, u Sarajevu, iz članstva Demokratske fronte odlukom Predsjedništva isključeni su Adnan Drapić, Ermin Džindić, Sanja Nurkić i Senad Nurkić.

  Svoju reakciju na ovu odluku jučer su uputili Senad i Sanja Nurkić, a danas su to učinili Drapić i Džindić.

  Prenosimo u cjelosti zajedničku reakciju Drapića, zastupnika u Skupštini Brčko distrikta i dosadašnjeg povjerenika DF-a za Brčko, i Džindića, dosadašnjeg člana Glavnog odbora stranke.

  “Odluka koja je donesena nema statutarnog uporišta ni pravih argumenata, nego je rezultat onoga što jesmo tražili, a na što nismo dobijali nikakve odgovore od Centrale iz Sarajeva.

  Ono što nam se zamijera jeste:

  – U više navrata insistiranje na sazivanju Glavnog odbora koji se nije sastao više od godinu dana, dok prema Statutu stranke je obaveza najmanje 4 sjednice godišnje. Posljedica ovoga je situacija da Predsjedništvo stranke pod kontrolom Željka Komšića donosi odluke kakve želi i bez neophodnih saglasnosti Glavnog odbora.

  – Što smo generalnom sekretaru gospodinu Zlatku Miletiću predali zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv člana Predsjedništva Slavka Matanovića, sa konkretnim razlozima i 167 potpisa članova stranke. O ovom zahtjevu trebalo je da se očituje disciplinska komisija, kroz sprovođenje disciplinskog postupka, te da se nakon toga očituje o opravdanosti istog.

  – Što smo iznijeli jasan stav protiv ujedinjenja sa SDP-om.

  – Što smo zamjerili Željku Komšiću na kašnjenju na centralni predizborni skup održan na Blatuši od sat i po, čime je isti pokazao koliko cijeni ovu opštinsku organizaciju, a istim je nanio nemjerljivu štetu stranci u predizbornoj kampanji.

  – Što smo zamjerili Centralnom izbornom štabu i direktoru DF-a Hamedu Hodžiću na lošem radu i neblagovremenoj dostavi propagandnog materijala, te neaekvatnom prustupu u vođenju kampanje, stalnom kašnjenju i neradu.

  – Što smo ukazali na nepoštovanje pravila kod uspostavljanja povjereništva u Brčkom, netransparentnom i vaninstitucionalnom radu člana Predsjedništva Slavka Matanovića, kao i direktora stranke Hameda Hodžića, zaduženog ispred radne grupe Predsjedništva, u smislu poštovanja zaključaka sa 17. sjednice Predsjedništva o načinu formiranja povjereništva.

  – Što je zanemaren stav članstva da u Povjereništvo uđe što veći broj mladih članova, koji su bili glavni nosioci rada i razvoja stranke i koji bi na najbolji način sproveli reevidenciju članstva, vodili aktivnosti oko osnivanja mjesnih odbora i pripremili unutarpartijske izbore.

  Sve što smo činili rađeno je u skladu sa Statutom i njegovim odredbama, dok oni koji nam pripisuju vanstatutarno djelovanje su upravo to činili. Prilikom donošenja Odluke o isključenju iz stranke nije ispoštovana procedura predviđena Statutom za pokretanje disciplinskog postupka protiv nas, jer bi se kroz vođenje disciplinskog postupka jasno ustanovilo da niko od četvero isključenih članova stranke nije činio postupke koje im se stavljaju na teret.

  Nije ostavljena mogućnost sučeljavanja argumenata, iz čega se vidi da je Odluka o isključenju već ranije pripremljena i donesena. Vrlo dobro znamo da postoji mogućnost da zahtijevamo da se o predmetnoj odluci izjasni Nadzorni odbor, ali nakon sagledavanja stanja u DF-a, to nećemo koristiti iz najmanje jednog razloga, a koji se odnosi na apsolutno podcjenjivački i neprimjereno bahato zanemarivanje zahtjeva 167 članova stranke za pokretanje disciplinskog postupka protiv člana Predsjedništva stranke.

  Predsjednik DF-a Željko Komšić, koji je kao osnivač stranke, u početku bio opšteprihvaćen, kao demokratski lider, čovjek koji se zalaže za opšte dobro građana BiH, čovjek u čije stavove smo svi mi vjerovali, već duže vrijeme stranku vodi na autokratski način, bez jasne strategije rada, bez jasnog cilja i najviše zahvaljujući njegovim trenutnim stavovima DF je postala neprepoznatljiva stranka.

  Neprihvatljivo je da on ne dozvoljava održavanje sjednica Glavnog odbora, te na taj način upravlja strankom. O rezultatima takvog rada govore brojna napuštanja, istupanja i isključenja iz stranke do tada vrlo uglednih članova (Reuf Bajrović, Emir Suljagić, prof. Damir Marjanović, prof. Sabit Zekan, Alen Gadžo, Dejan Pavić, i mnogi drugi koji su imali petlju da iznesu svoje stavove)”, navedeno je u njihovoj reakciji.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven − sixty eight =