Dr. Nikolić: Nema masovnijeg testiranja bez ijednog ispunjenog kriterija

Foto: Vlada BDBiH

Šefica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, dr. Anđa Nikolić, kazala je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da se ne može vršiti masovnije testiranje na korona virus bez ijednog ispunjenog kriterija.

“Što se tiče prvih kontakata, oni svi moraju ići pod zdravstveni nadzor i u slučaju pojave bilo kog simptoma moraju biti testirani. Znači, to bez daljnjeg ide. Što se tiče prvih kontakata, koji su na prvim linijama, zdravstveni radnici, policija, inspektorat, oni izlaze iz ovih nekakvih uobičajenih definicija, njih moramo mnogo češće testirati, kako nam se ne bi prikrilo da oni unesu u zdravstveni sistem infekciju ili recimo da unesu među svoje zaposlene”, navela je ona.

Kontakt ne znači automatski stavljanje u karantin

Istakla je da svaki kontakt doktora ili medicinske sestre sa zaraženom osobom, koji je bio pod zaštitnom opremom, ne znači automatski stavljanje u karantin.

“To moramo zaista da prevaziđemo. Činjenica jeste da doktore treba češće testirati, što i radimo, i pratiti, ali mi moramo to raditi, to je naš dio posla. Moramo biti svjesni toga da smo mi tu istureni na prvom mjestu, pa sad moramo i da obavljamo svoje dužnosti”, navela je dr. Nikolić.

Direktor Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko, dr. Nihad Šibonjić, izjavio je da među medicinskim radnicima ima i onih koji su u karantinu, ali da još nema pozitivnih na korona virus.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović