More

  Dr. Nihad Šibonjić i JZU Brčko oslobođeni, ovo su detalji

  - Advertisement -

  U krivičnom postupku koji se vodi protiv Nihada Šibonjića i Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar“ Brčko, prvostepenom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, broj 96 0 K 108221 20 K 2 od 30.01.2023. godine optuženi su oslobođeni od optužbe da su počinili produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz razloga što nije dokazano da su učinili krivično djelo za koje se optužuju.

  Vijeće Apelacionog suda Brčko distrikta BiH je dana 06.09.2023. godine na javnoj sjednici donijelo presudu kojom je odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a po službenoj dužnosti preinačilo presudu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, tako što se Nihad Šibonjić i Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar“ Brčko, oslobađaju od optužbe da su radnjama u izreci ove prvostepene presude počinili produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, jer djelo koje se optuženim stavlja na teret, kako je opisano u izreci prvostepene presude, nije krivično djelo.

  Podsjećamo da je dr Nihadu Šibonjiću, kao direktoru JZU „Zdravstveni centar Brčko“ (na osnovu čega je odgovorna i pravna osoba Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar“ Brčko) stavljeno je na teret da je u periodu 2015. i 2016. godine zaključio više nezakonitih ugovora o volontiranju, bez da je prethodno donio Plan potreba za kadrovima i Odluku o realizaciji plana zapošljavanja, te da nije podnio zahtjev za prijem volontera Službi za ljudske resurse koja bi na osnovu istih raspisala Javni poziv i provela postupak za prijem volontera. Odnosno, istom je stavljeno na teret da je bez ikakvog pravnog utemjeljenja u normativnim aktima Brčko distrikta BiH i internim aktima JZU “Zdravstveni centar Brčko“ zaključio ugovore sa volonterima gdje su isti vršili uplate na račun ovog pravnog lica u iznosima od po 200,00 KM mjesečno, te je time zloupotrijebio položaj ili ovlašćenja i ovoj zdravstvenoj ustanovi pribavio imovinsku korist veću od 20.000 KM.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty one − = 57