More

  Doris Živković – Evropsko zlato na brčanski način

  U srcu jednog od najstarijih naselja na Jadranu, Evropsko prvenstvo u kikboksu dobilo je epilog po mjeri svih iskrenih ljubitelja sporta u Brčkom. Doris Živković, vladala je ringom u K1 disciplini, popela se na krov Starog kontinenta te ispisala novo poglavlje u istoriji brčanskog ali i bosanskohrrcegovačkog sporta. Ples Živkovićeve u ringu protiv suparnica iz razvijenih zemalja Evrope, još jednom je pozicionirao Distrikt na upečatljivo mjesto sportske mape aktuelnosti i uspjeha.

  Vedeta Storma i član reprezentacije Bosne i Hercegovine, baš kako to rade istinski šampioni, u tišini je, nakon odlučnih priprema, otputovala na kontinentalno takmičenje, demonstrirala silu u ringu te glamurozno spustila zavjesu na juniorski šampionat Evrope u kikboksu.  Na putu ka tronu, prikazana je potpuna nadmoć u kategoriji do 56 kilograma, redom su padale protivnice iz Rusije, Srbije i Izraela. Kruna na glavi, oreol najbolje u Evropi, ipak najbolje pristaje bosanskohercegovačkoj perjanici iz grada kojeg Sava neumorno grli na sjeverno-istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

  Živkovićeva je tokom šampionata održanog u Budvi, uspješno apsolvirala sva tri ispita koji su se pronašli na rasporedu. Sudijskim odlukama, rezultatom 3:0 savladala je u uvodnim rundama reprezentkinje Rusije i Srbije. Završni, finalni čin protiv reprezentativke Izraela takođe je riješila u svoju korist rezultatom 3:0 čime je otpočelo veliko slavlje uslijed enormnog poduhvata već u ranoj fazi karijere.

  “ Titula najbolje u Evropi probudila je mnogo emocija u meni. Šampionat je bio izuzetno zahtjevan, ali sam pokazala fizičku nadmoć i psihološku zrelost. Najljepši osjećaj, na kraju, definitivno je spoznaja da se na kraju isplati sav uloženi trud, odnosno zalaganje i odricanje. Ostvarenje je ujedno i vjetar u ledja pred naredna takmičenja koja me očekuju u seniorskoj kategoriji“, ističe Živkovićeva.

  Novokrunisana prvakinja Evrope svjesna je poduhvata koji je kreiran ali i činjenice da je uspjeh, uprkos individualnom sportu, plod rada pobjedničke grupacije ljudi. Na najbolji mogući način pečatirano je juniorsko poglavlje u već sada, uspješnoj bokserkoj karijeri.

  “Evropska kruna ne bi bila moguća bez mog trenera Vedada Mulaomerovića. Zasluge svakako pripadaju i mojoj porodici koja je oduvijek bila uz mene i pružala mi podršku u samom ringu ali i van njega. Dobar fokus i priprema od strane mog trenera, mnogo su olakšali posao tokom borbi“, dodaje Živkovićeva.

  U sportu svaki novi dan nosi posebne izazove i ne ostavlja mnogo prostora za proslavu ostvarenih rezultata. Živkovićeva ima jasne ciljeve kada je u pitanju naredna etapa u sportskoj karijeri.

  “ Naredna nastojanja tiču se ulaska u seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine a zatim i Svjetsko prvenstvo u seniorskoj kategoriji. Spremna sam na sve ono što me očekuje kako bih isto zavrijedila ali i došla u mogućnost da ostvarim svoju najveću želju a to je svakako osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. Naravno, fokus je usmjeren na budućnost tokom koje se želim posvetiti profesionalnom bavljenju sportom“, objašnjava Doris Živković.

  Brčko distrikt ponovo je regionalno poznata zajednica zahvaljujući sportistima, nesebičnim ambasadorima grada. Stanje u brčanskom sportu, daleko je ispod renomea ali i rezultata koje ostvaruju kolektivi, odnosno pojedinci.

  „Iskreno se nadam da će se uslovi, prvenstveno za mlade sportiste popraviti i u našem gradu čime bi bilo omogućeno ostvarenje još značajnijih uspjeha. Nadam se i skorašnjoj izgradnji soirtsog centra u našem gradu što bi samo po sebi predstavljalo veliku stvar za nas sportiste,“ zaključuje juniorska prvakinja Evrope u kikboksu.

  Doris, zlatna Doris, baš kao i mnogi sportisti Distrikta, mnogi zlatni sportisti Distrikta, čeka Godoa..

  Novinar: Dejan Jovičić

  Čitano

  Povezani članci