Donijeti strategiju razvoja sporta u Brčko distriktu

Centar Brčkog (Foto: Arhiva)

Posebna komisija za pregled dokumentacije o pravdanju budžetskih sredstava sportskih klubova iz 2019. godine, formirana od strane Skupštine Brčko distrikta, predložila je Odjelu za privredu, sport i kulturu brčanske Vlade da donese strategiju razvoja sporta, koja bi jasno definisala gdje bi se ulagao javni novac.

Predložena je i reorganizacija Odjela, kojom bi se uveo zaseban pododjel za sport.

Jedna od prvih stvari je da se donese jedinstveni pravilnik koji bi jasno definisao šta i kako se pravda i na koji način i šta je zadatak komisije, a šta korisnika sredstava“, izjavio je predsjedavajući Komisije Uroš Vojnović, nakon jučerašnje sjednice Skupštine na kojoj se vodila diskusija o ovoj temi.

Također je zaključeno da je potrebno odrediti načine finansiranja za određene klubove koji su od posebnog značaja za Brčko distrikt.

Klubovi u finansijskim problemima

Navedena Komisija je formirana nakon što se veliki broj sportskih klubova u ovoj lokalnoj zajednici našao u finansijskim problemima, bez osiguranog novca za učešće u domaćim i međunarodnim takmičenjima.

To se desilo nakon stupanja na snagu novih zakonskih procedura, koje propisuju drugačiji način pravdanja budžetskih sredstava i njihovu dodjelu isključivo putem prijave projekta na javni poziv.

Komisija nadležnog Vladinog odjela utvrdila je da brojni klubovi nisu na zakonit način opravdali dobijena javna sredstva iz 2019, te je obustavljeno njihovo finansiranje u 2020. godini, dok se putem suda traži da vrate novac.

Svi će se moći prijaviti na javni poziv za finansiranje projekata u 2021. godini i o njima će biti odlučeno u skladu sa zakonskim propisima“, izjavio je šef Odjela za privredu, sport i kulturu Pero Gudeljević.

Pojavilo se i pitanje obuke sportskih radnika, jer mnogi od njih nisu dovoljno upoznati sa promijenjenim zakonskim propisima, te se od Odjela traži da radi i na tome.

Novinar: Adis Mujdanović
--