More

  Donacije uveliko olakšale rad zdravstvenih radnika u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Pandemija korona virusa je opteretila već ionako slabe zdravstvene sisteme u BiH. Stoga su raznorazne donacije uveliko olakšale rad zdravstvenih radnika u BiH. UNDP je jutros donirao 2.400 hirurških odijela za brčansko zdravstvo.

  U okviru projekta “Odgovor na COVID 19” koji provodi UNDP sa nekoliko ambasada u BiH, Brčko distrikt je iskazao potrebu za sredstvima borbe protiv korona virusa, a najviše se to odnosilo na zaštitna sredstva.

  Maske i rukavice su već stigle i podijeljene, a ovo danas je stiglo 2.400 nesteriliziranih mantila koje smo mi evo danas organizirali da predamo JZU koje će oni koristiti u svojim redovnim poslovima.

  Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH

  Vrijednost ovog projekta je 20.000 KM. Direktor JZU je kazao da su donacije veoma značajne te kako bi bez njih, vrlo teško mogli organizovati poslove u liječenju COVID pacijenata.

  Znate i sami da smo imali jedan veliki val COVID pacijenata tokom zadnja 2 mjeseca prethodne godine i tokom januara… Tako veliki broj pacijenata zahtijeva izuzetno velike resurse što se tiče zaštitne opreme a i što se tiče lijekova.

  prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU Zdravstveni centar Brčko

  Za potrebe skladištenja vakcina Brčko distrikt je nabavio neophodnu opremu. Iako je situacija znantno povoljnija, borba ne prestaje, a zdravstveni radnici brčanske Bolnice pokušavaju osigurati povoljnije uvjete za liječenje pacijenata. Osim sto osiguravaju nove prostore za COVID pacijente, nabavljeni su i novi respiratori.

  Sada smo nabavili pet respiratora, na početku korone smo imali četiri, dakle govorim o ovim kliničkim respiratorima, sada ukupno imamo 14 respiratora, od čega je jedan nažalost pokvaren zbog te neprestane upotrebe, dva smo dali na korištenje na UKC Tuzla, koji se koriste za naše pacijente. Mi u UKC Tuzla imamo mogućnost a to i koristimo da u svakom času naša dva pacijenta koje naši ljekari procijene i ocijene da im je najpotrebnije kliničko liječenje, oni budu upućeni u UKC Tuzla.

  dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko

  Stokić kaže da je teško prognozirati hoće li početak vakcinacije normalizovati epidemiološku situaciju na području Brčkog, te se nada da će krajem maja ili juna porodilište i Ginekologiju vratiti na staru lokaciju, Pedijatriju također, te ponovo pokrenuti Odjeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Cilj je da se, koliko je to moguće, zdravstveni sistem vrati u normalan režim rada. Ipak, to sve zavisi od epidemiološke situacije.

  Autor: Kristian Bilić

  Čitano

  Povezani članci