Dom naroda PS BiH: SNSD i HDZ BiH imat će većinu, kao i apsolutnu kontrolu srpskog i hrvatskog kluba

  Delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH imaju opću većinu za donošenje svih odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji broji ukupno 15 delegata.

  Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH će biti širokog sastava (Foto: Arhiva)

  Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) imat će većinu, kao i apsolutnu kontrolu srpskog i hrvatskog kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  Shodno utvrđenim rezultatima izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koaliciji okupljenoj oko HDZ-a BiH trebala bi pripasti čak četiri od pet delegata hrvatskog naroda koji se biraju u Dom naroda PS BiH.

  Naime, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 13 od ukupno 17 izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Kako pokazuje analiza AA, to im osigurava četiri delegata za Dom naroda PS BiH, s tim da ostaje da se vidi da li će tri dobiti HDZ BiH, a moguće jedno ustupiti predstavnicima HDZ-a 1990 u skladu sa sporazumom o saradnji te dvije stranke.

  Ukoliko se udruže u zajedničku listu, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) mogli bi izabrati jednog izaslanika u Dom naroda PS BiH, a to posebno ako im u tome pruži i glas delegat Goraždanske priče u Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Time će HDZ BiH kao i u Domu naroda Parlamenta FBiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati dvotrećinsku većinu u Klubu hrvatskog naroda, što će im omogućiti da u svakom momentu imaju dovoljan broj ruku za pokretanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa i zaustavljanje zakona i odluka u proceduri.

  Bošnjački klub širokog sastava

  Nasuprot hrvatskom, Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH će biti širokog sastava.

  Naime, Stranka demokratske akcije (SDA) bi mogla dobiti sigurna dva, a moguće i tri od pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u zavisnosti od toga da li će njihovim delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH podršku pružiti i predstavnik Stranke za BiH (SBiH), te u zavisnosti kako će se ponašati dva delegata a-SDA.

  Jer, ukoliko bude više listi, moguće je da jedno mjesto delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dobije upravo a-SDA na uštrb SDA.

  Istovremeno, Socijaldemokratska partija (SDP) bi mogla računati na jedno delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, isto kao i Savez za bolju budućnost (SBB), ako mu podršku da i predstavnik Pokreta demokratske akcije (PDA) u Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Inače, po pet delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH biraju klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji broje po 17 delegata.

  SNSD i HDZ imaju opću većinu

  Narodna skupština Republike srpske još ranije je izabrala svojih pet predstavnika u Dom naroda Parlamenta BiH, od kojih su četiri iz SNSD-a i jedan iz Srpske demokratske stranke (SDS).

  Isto kao i u slučaju HDZ-a BiH, i predstavnici SNSD-a u Klubu srpskog naroda, s obzirom da imaju dvotrećinsku većinu, mogu u svakom momentu zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i time zaustaviti usvajanje zakona i odluka.

  Zanimljivo je, također, da delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH imaju čak samostalno i opću većinu za donošenje svih odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji broji ukupno 15 delegata.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen − 6 =