More

  Doktor iz Sarajeva ima gotovo 50 posto veću plaću od kolege iz Orašja

  - Advertisement -

  Doktori zaposleni u Domu zdravlja Tuzla i Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, tokom svoje polusatne pauze, izašli su na protest. Oni traže jednaka prava za sve doktore medicine i stomatologije na području Federacije Bosne i Hercegovine, piše Faktor.

  – Okupili smo se da pružimo podršku naporima Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH za otpočinjenje pregovora o kolektivnom ugovoru za doktore na federalnom nivou. Glavni cilj je da ujednačimo prava ljekara i stomatologa u FBiH, da bi održali kontinuitet zdravstvene zaštite i pokušali zaustaviti odljev kadrova – kaže dr. Ahida Suljkanović-Mahmutović, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na UKC-u Tuzla.


  Dr. Ahida Suljkanović-Mahmutović

  Na primjer, ističe dr. Suljkanović-Mahmutović, plaća doktora u Orašju u Posavskom kantonu, gotovo je za 50 posto manja nego plaća doktora u Sarajevu.

  – Zbog tako velikih razlika teže je zadržati ljekare u manjim sredinama i to se već osjeti. Pored toga, kod mladih ljudi se pojačava osjećaj da njihova perspektiva nije u našem zdravstvenom sistemu. To nama kao zdravstvenim profesionalcima već počinje predstavljati problem u radu i brinemo se za budućnost struke na ovim prostorima – zaključila je dr. Suljkanović-Mahmutović.

  Predsjednik podružnice Strukovnog sindikata medicine i stomatologije u Domu zdravlja Tuzla dr. Edin Kaletović istakao je da je konačni cilj izjednačavanje koeficijenata svih doktora koji rade u zdravstvenim ustanovama.

  – Cilj nam je spriječiti odlazak naših kolega i želim da vjerujem da ćemo kroz kolektivni ugovor ostvariti jednaka prava u FBiH – rekao je dr. Kaletović.

  S obzirom da se protest doktora danas održao tokom pauze, režim rada u dvije zdravstvene ustanove u Tuzli tekao je neometano.

  Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH odlučio se na ovaj oblik protesta širom većeg bh. entiteta, nakon što su od Vlade FBiH u dva navrata tražili ujednačavanje svojih prava, prije četiri i prije dva mjeseca, ali nisu dobili nikakav odgovor.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ four = 1