More

  Dodikova zastupnica predmet istrage komisije Vijeća Evrope

  Povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za istraživanje tvrdnji o korupciji tri člana tog tijela, među kojima je i Milica Marković, formirana je komisija.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prikupilo je informacije od Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope gdje je navedeno da je formirana komisija koja će vršiti istražne radnje protiv tri člana Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milica Marković.

  Ovo su potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova u saopćenju koje su javnosti proslijedili nakon napada poslanice Marković na šefa bh. diplomatije Igora Crnatka prethodnih dana, a posebno zbog, kako su naveli, netačne tvrdnje Milice Marković da ona nije predmet nikakve istrage u Vijeću Evrope.

  U informaciji dostavljenoj Ministarstvu navodi se da je, povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za istraživanje tvrdnji o korupciji troje članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope od kojih je jedna i Milica Marković, formirana komisija.

  Ta komisija, obrazlaže se nadalje, dobila je mandat da, između ostalog, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije vezane za moguća koruptivna djelovanja ova tri poslanika, kao i bilo kojih drugih poslanika za koje bi se u međuvremenu pojavila sumnja.

  Moguća koruptivna djelovanja

  “Specijalno istražno tijelo formirano je odlukom Komiteta ministara Vijeća Evrope u junu 2017. godine, a čine ga tri nezavisna eksperta. Ovo tijelo se prvi put sastalo u julu 2017. godine, a u septembru su održana prva saslušanja svjedoka”, pojašnjeno je.

  Istaknuto je da posebna istražna komisija ima značajna ovlaštenja, poseban budžet, njen rad je strogo povjerljiv i potpuno nezavisan u odnosu na Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a prvi izvještaj trebala bi podnijeti do kraja prve polovine 2018. godine.

  Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je izrazilo žaljenje što je jedan od zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih zastupničkih aktivnosti.

  “Veoma je važno da se poštuje princip presumpcije nevinosti te izražavamo nadu da će rad ove komisije pokazati da zastupnici iz Bosne i Hercegovine nisu bili uključeni u nezakonite djelatnosti kao članovi ovog važnog tijela Vijeća Evrope”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

  Milica Marković je zastupnica u bh. Parlamentarnoj skupštini iz redova SNSD-a, partije na čijem je čelu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × three =