More

  Dodik: Saglasnost za aktiviranje MAP-a neće dobiti

  - Nema načina da Republika Srpska putem mene da saglasnost da se prihvati MAP niti bilo kakva približavanja NATO-u, rekao je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

  - Advertisement -

  Nisam siguran kada će biti formirani organi na nivou BiH, reći ću samo da ono što Bošnjaci izmišljaju kao razlog zašto to ne ide jeste priča o MAP-u i NATO-u. Nema načina da Republika Srpska putem mene da saglasnost da se prihvati MAP niti bilo kakva približavanja NATO-u, rekao je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Sa NATO-om možemo da sarađujemo u okviru Partnerstva za mir, individualnim planom saradnje koji podrazumijeva ono što već postoji. Smatram da u okviru toga možemo da sarađujemo, ali dati saglasnost za aktiviranje MAP-a to od strane predstavnika iz RS-a neće dobiti. U tom pogledu ih pozivam da vidimo kako možemo da sarađujemo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare koju je danas održao u Banjaluci sa Željkom Cvijanović, predsjednikom RS-a.

  “Saradnja sa strukturom kao što je NATO mora da bude obostrano prihvatljiva, a ne nametnuta kao što je bilo u ranijem periodu”, rekao je Dodik i povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana Vojske RS rekao i da smatra da je bila greška odluka o ukidanju Vojske RS.

  Govoreći o posljedicama neformiranja vlasti u BiH Dodik je istakao da najveću štetu trpi BiH, i dodao da se smanjuje sposobnost i volja da učestvuju u radu na nivou BiH. Pored ne fukcionisanja Savjeta ministara, nema funkcionisanja paralmenta, a i “Predsjedništvo će doći u poziciju da smanji nivo aktivnosti jer ne poštivanje izborne volje naroda govori da neko želi majorizaciju”.

  Dodik i Cvijanović odbacili su izvještaj Valentina Inzka, visokog predstavnika za BiH Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

  “Tražimo od Inzka da podnese izvještaj o radu visokog predstavnika u Narodnoj skupštini RS, a ako to ne uradi znači da krši međunarodni sporazum i Aneks 10 koji to predviđa kao njegovu obavezu”, rekao je Dodik i dodao da Inzko mora da dostavi izvještaj o kojem će raspravljati i donijeti ocjenu.

  Željka Cvijanović, predsjednik RS na današnjoj konferenciji za novinare rekla je da sedam mjeseci od izbora nema vlasti na nivou BiH i FBiH.

  “To je jasan pokazatelj da je BiH ušla u sivu zonu i da se nalazi u kandžama neodgovornih političara koji namjerno blokiraju proces formiranja vlasti da bi spriječili da partije koji su izborni pobjednici u RS preuzmu pozicije na nivou BiH u skladu sa voljom birača”, rekla je Cvijanović i dodala da to potvrđuje namjernu opstrukcija evropskog puta BiH.

  Naglasila je da postojeći Savjet ministara nema legitimitet, kredibilitet i autoritet da učestvuje u bilo kom procesu ili da preuzima i izvršava bilo kakve obaveze.

  “Postoji sprega SDA i stranog faktora ili bar pobjednik stranih zemalja da se namjerno blokira formiranje vlasti da bi se stranke pobjednici iz RS, prvenstveno mislim na SNSD, spriječili da stupe na pozicije u skladu sa voljom birača”, rekla je Cvijanović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = 1