More

  Dodik: Ne želimo da vidimo granicu na Drini, posebno ne NATO granicu

  Za RS je predsjednik tog bh. entiteta ponovo rekao da je 'država', te pozvao Srbe da odbiju bh. dijasporu.

  - Advertisement -

  Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je pozvao Srbe sa prostora tog bh. entiteta u dijaspori da odbiju bosansku dijasporu.

  Na početku Prvog foruma dijaspore u Banjoj Luci, čiji je pokrovitelj, Dodik je učesnicima ovog skupa rekao da će “u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore”.

  “Neću okolišati, odbacite i odbije to, jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije”, kazao je.

  Za RS je ponovo rekao da je „država“, jer ispunjava tri bazična uslova za to te dodao da taj bh. entitet „ne smije da odustane od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga“.

  “U BiH želimo da gradimo odnose u kojima ćemo se poštovati, kao i da BiH odustane od centralističkog uređenja države, jer je to nemoguće”, naveo je Dodik.

  “RS želi da gradi mir u BiH”, u kojoj, kazao je, neće biti visokog predstavnika.

  Srbija i RS će imati udžbenike sa istim sadržajom

  Ponovio je i tvrdnju da Srbi danas imaju “dvije države – Srbiju i RS, koje funkcionišu kao dio regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti“.

  “Želimo da doprinesmo stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava… RS jeste zagledana u Srbiju i u ono što ona čini. Smatramo da je potrebno ne odreći se tog jedinstva”, kazao je entitetski predsjednik.

  Dodao je da će od naredne školske godine „udžbenici RS-a i Srbije imati isti sadržaj“”, te da zajednička deklaracija RS-a i Srbije ne isključuje nikoga i predviđa formiranje nacionalnog vijeća za njeno provođenje u kojem će biti predstavnici RS-a, Srbije, Srpske pravoslavne crkve i dijaspore.

  Dodik je naveo da je RS odbila članstvo u NATO savezu te traži da taj prostor bude vojno neutralan.

  “Ne želimo da vidimo granicu na Drini, bilo koje vrste, a posebno ne NATO granicu”, naveo je on ističući da je „istorijsko iskustvo s NATO savezom negativno, zbog bombardovanja i što je koristio osiromašeni uranijum i bio na strani Muslimana i Hrvata u završetku rata BiH i preko toga se ne može preći“.

  “U intervencijama koje je NATO činio ovdje u RS ponašao se neprijateljski i kao neprijateljska snaga”, dodao je on.

  I na ovom skupu, kojem, kako je naveo, prisustvuju predstavnici srpskih udruženja, humanitarnih udruženja i akademske zajednice iz 20 zemalja, govorio je o potrebi naoružavanja policije RS-a, kao mjere sigurnosti te o povratku boraca iz BiH koji su bili u Siriji, prijetnjama od terorizma…

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + one =