Dodik: Jedinstvo RS i Srbije nacionalna ideja ovog vijeka

  'Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo istorijsko pravo', rekao je Milorad Dodik.

  Dodik: 'Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog vijeka, ne ove ili sljedeće godine' [Al Jazeera - Arhiva]

  Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je u utorak u Banjoj Luci da je srpska nacionalna ideja ovog stoljeća jedinstvo RS-a i Srbije i da se on ne boji to reći, prenose agencije.

  Dodik je na otvaranju sedme Međunarodne konferencije o Jasenovcu rekao da se “ne smije oklijevati da se kaže da je jedna od stvari koje treba da ostvarimo državno jedinstvo RS-a i Srbije”.

  “Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog vijeka, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo istorijsko pravo”, naglasio je on.

  Navodeći da bi volio da se to ostvari i uspije, Dodik je rekao da se to možda neće dogoditi za njegovog života, ali da vjeruje kako će se dogoditi u nekom kasnijem periodu.

  U Banjoj Luci u utorak je otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija o Jasenovcu, čiji su organizatori Udruženje Јasenovac – Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Јasenovcu.

  Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe na Dodikov račun, koji je u ponedjeljak navečer u emisiji RTRS-a Ukrštenica, komentarišući odlazak hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Bleiburg, rekao da “svako ima pravo da se pokloni svojim žrtvama”.

  “I ja idem na mjesta gdje su stradali Srbi”, rekao je Dodik.

  Pojedinci su ocijenili da je Dodik tako izjednačio Bleiburg i Jasenovac.

  Raniji istupi

  Krajem februara ove godine rekao je da Srbi imaju “dvije države – Srbiju i RS, koje funkcionišu kao dio regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti”.

  “Želimo da doprinesemo stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava. RS jeste zagledana u Srbiju i u ono što ona čini. Smatramo da je potrebno ne odreći se tog jedinstva”, kazao je entitetski predsjednik.

  U novembru prošle godine on je privukao veliku pažnju “prekrajanjem granica” kad je u razgovoru za DW nacrtao mapu Balkana kako ga on vidi.

  Na karti su RS i Srbija ujedinjeni, a Kosovo podijeljeno, pri čemu sjever Kosova pripada Srbiji.

  Predsjednik RS-a predvidio je da će za deset godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i sjeverni dio Kosova.

  Izrazio je uvjerenje da će doći do promjena granica država u regiji za deset godina ili kad regija uđe u Evropsku uniju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventeen = twenty seven