Dodik i dalje na američkoj ‘crnoj listi’

  Washington smatra da osobe s 'crne liste' ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regiji.

  Sredinom januara prošla je godina otkad je predsjednik RS-a Milorad Dodik stavljen na crnu listu [Fena]

  Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i dalje je na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

  Naime, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je konsolidovanu listu osoba pod sankcijama te države.

  - Reklama -

  Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se, po različitim osnovama, nalaze na “crnoj listi” SAD-a bili dostupniji i pregledniji, s obzirom na to da se važeća lista konstantno dopunjuje.

  Posljednjih sedmica nekoliko osoba uvršteno je na listu onih protiv kojih SAD nameće više vrsta finansijskih i političkih sankcija, a na osnovu odluka u vezi s krizom u Ukrajini, borbom protiv terorizma ili pritiskom na Sjevernu Koreju.

  Kad je riječ o sankcijama protiv osoba s Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu dana. Sredinom januara prošla je godina otkad je predsjednik RS-a Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.

  Trumpova odluka

  Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump sredinom prošle godine donio je odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 17 godina donio bivši američki predsjednik George W. Bush. Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a.

  Bush je 26. juna 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu.

  Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i približno 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regiji.

  Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije.

  Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u okviru američkog Ministarstva finansija.

  Na ranije objavljenoj listi, između ostalih, jesu Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi.

  IzvorAgencije

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = 50