More

  „Dobrovoljačka“: Optuženi Ganić, Backović, Muslimović, Efendić, Dahić…

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv ukupno 10 osoba.

  Optuženi su:

  1.Ganić Ejup, rođen 1946. godine

  2.Backović Zaim, rođen 1954. godine

  3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,

  4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine

  5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine

  6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine

  7.Alispahić Bakir, rođen 1956. godine

  8.Bezdrob Enes, rođen 1961. godine

  9.Dahić Ismet, rođen 1954. godine

  10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

  Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina.

  Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 03.05.1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

  Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

  Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, navedeno je u pisanoj informaciji iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  91 − = eighty nine