More

  Doboj: Nakon specijalaca, povukli se i veterani

  Nakon što se u Mravićima kod Doboja povukla specijalna jedinica, razišli su se i veterani koji su izašli na protest.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Veterani su se razišli svojim kućama, kao što su i obećali, a nakon što je saobraćajnicu u Mravićima kod Doboja napustila specijalna policija, javlja Al Jazeera Balkans, prenosi Otisak.ba.

  Blizu 300 veterana u Mravićima u subotu je nakratko blokiralo taj putni pravac.

  Nakon kraćeg naguravanja sa policijom, veterani su se povukli sa puta, a federalnim zvaničnicima poslali poruku da od svojih zahtjeva neće odustati.

  Policijske snage osiguravale su ovaj skup, nakon čega su se, u dogovoru s veteranima, povukli.

  Policija je ranije saopćila da više neće dozvoljavati blokade saobraćajnica.

  Ratni veterani u subotu su se okupili i u mjestu Karuše kod Doboja, gdje su pokušali blokirati magistralni put M17. Također je došlo do okupljanja veterana na petlji Šićki Brod.

  Odblokirana petlja

  Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) u subotu ujutro su deblokirali petlju Šićki Brod u Tuzli koju je grupa demobiliziranih veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine tri dana držala u blokadi.

  Kako je za agenciju Anadolija kazao Dževad Korman, policijski komesar u Tuzlanskom kantonu, korištena je minimalna sila.

  „Ono što u ovom trenutku mogu potvrditi je da je petlja odblokirana uz minimalnu upotrebu sile, odnosno odgurivanjem. Uspjeli smo udaljiti okupljena lica sa ceste, a većina njih se sama razišla. Dvjema osobama je pružena ljekarska pomoć, jer su po našem dolasku pale i legle na ulicu“, naveo je Korman.

  Kako je kazao glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić za agenciju Fena, tokom policijske akcije na deblokadi saobraćajnica, osam osoba je privedeno radi kriminalističke obrade.

  „Protiv ovih osoba bit će preduzete zakonom propisane mjere. Među privedenim su i dvije osobe starosne dobi od 19 i 21 godine, što znači da nisu mogli biti borci. Tokom provođena navedenih aktivnosti policija je utvrdila prisustvo većeg broja osoba mlađe dobi, kao i osoba koje nisu sa područja Tuzlanskog kantona“, izjavio je on.

  Specijalna policijska jedinica je, u skladu sa naredbom direktora Federalne uprave policije (FUP), pružila asistenciju MUP-u TK u deblokadi raskrsnice, saopćeno je iz FUP-a.

  Prilikom deblokade, navode, upotrijebljen je minimum sile i to samo prema osobama koje su bile u vidno alkoholiziranom stanju i koje su pružale otpor policijskim službenicima, s tim da nije bilo povrijeđenih.

  Jedan broj osoba priveden u MUP TK zbog kriminalističke obrade i protiv njih će biti poduzete zakonom propisane mjere, kaže se u saopćenju FUP-a.

  Tri zahtjeva

  Saobraćaj se na glavnom saobraćajnom čvorištu sada odvija bez problema, a pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK još uvijek su na terenu.

  Grupa demobiliziranih boraca u srijedu je blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli.

  Od Vlade FBiH zahtijevali su uspostavu tačnog boračkog registra, ukidanje 1.600 boračkih udruženja te omogućavanje naknade svim demobilisanim borcima.

  Na poziv resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića na pregovore u Sarajevo nisu željeli ići.

  Njega su pozvali da dođe u Tuzlu u čemu im je on na kraju i udovoljio i pozvao da pošalju pet predstavnika u ovaj grad. Oni su to odbili, a ministar se vratio u Sarajevo.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty six + = thirty four