More

  Do 2020. u Beču 1.000 novih stanica za punjenje električnih automobila

  Novi sistem bi trebao omogućiti jednostavno i brzo punjenje, koje će prilagoditi sam korisnik.

  - Advertisement -

  Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1.000 novih stanica za automobile na električni pogon, a projekt je djelomično finansiran učešćem građana.

  Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila.

  Prvih 230 stanica bit će izgrađeno do sredine 2018. godine. U svakom od 23 bečka okruga prvo će se izgraditi pet stanica za brzo napajanje kapaciteta za dva električna automobila snage 11 kW. Ostale stanice biti će postavljene do 2020. godine, navodi se u saopćenju EUROCOMM-a.

  Odabir lokacija vršen je nizom kriterija, od atraktivnosti preko povezanosti sa strujnom mrežom do ekonomičnosti.

  Novi sistem bi trebao omogućiti jednostavno i brzo punjenje koje će prilagoditi korisnik.

  Također će biti moguće koristiti aplikaciju koja daje informacije o napunjenosti vozila, računajući preuzetu količinu i vrijeme punjenja.

  Kuponi za punjenje

  Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće za snabdijevanje energijom Wien Energie, koje sada pojedincima nudi priliku za ulaganje u projekt u obliku kupona za punjenje.

  Broj stanovnika Beča u proteklih 10 godina porastao je za 200.000, a time se povećao i obim prometa.

  „Postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Beču je, pored razvoja javnog prijevoza, još jedan važan temelj za ekološku mobilnost“, objašnjava bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

  Bečka gradska vijećnica za saobraćaj i zaštitu klime Maria Vassilakou ističe kako se do 2030. godine emisija CO2 po stanovniku „mora drastično smanjiti i to će poboljšati kvalitet zraka“.

  „Cilj je osigurati da i buduće generacije budu zdrave“, dodaje ona.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty seven = thirty four