More

  Djevojčice i žene Rohinje prodaju kao seksualno roblje

  Petnaestogodišnjakinja, čiju je porodicu ubila granata mijanmarske vojske, u Bangladešu je zatočena i silovana danima.

  - Advertisement -

  Kriminalne grupe prodaju djevojčice i žene Rohinje kao seksualno roblje u Cox’s Bazaru u Bangladešu, tvrde žrtve i humanitarne agencije.

  Petnaestogodišnja Khartoun* je kazala Al Jazeeri da je prodata u seksualno roblje nakon što je stigla u Bangladeš brodom u pokušaju da pobjegne od brutalnog vojnog napada.

  Ona je bila sama na tom putu – njenu majku, oca i sestru je ubila minobacačka granata koju je ispalila mijanmarska vojska tokom velikog udara na Rohinje. Khartoun kaže da, nakon što je došla u septembru, dvije žene su joj prišle na plaži i kazale joj da će joj pomoći.

  “Rekle su mi da, ako odem s njima, pazit će me i pomoći će mi da nađem muža”, rekla je Khartoun.

  Umjesto toga, bila je zatočena tri sedmice i prodata državljaninu Bangladeša koji ju je, kako kaže, silovao i seksualno iskorištavao 12 dana.

  “On je rekao: ‘Udavit ću te, izbost ću te. Ubit ću te… Da li želiš da budeš ubijena na način na koji vojska ubija ljude u Mijanmaru? Neću te pustiti'”, prepričala je Khartoun Al Jazeeri.

  Pogoršanje situacije

  Ujedinjeni narodi i humanitarne agencije kažu da se pogoršalo krijumčarenje radne snage i seksualnog roblja  u izbjegličkim kampovima nakon skorašnjeg dolaska više od 620.000 Rohinja.

  Vojska je pokrenula kampanju masovnih ubistava, silovanja i paljenja imovine progonjene zajednice nakon što su vojne baze napali borci Rohinje. UN je kazao da ofanziva vojske predstavlja etničko čišćenje.

  Olivia Headon iz Međunarodne organizacije za migracije je rekla da je potrebna hitna akcija kako bi se zaštitile djevojčice i žene u izbjegličkim kampovima u Bangladešu.

  “Bilo je regrutera ovdje u Cox’s Bazaru u Bangladešu i prije ovog priljeva i znamo da sada imaju još više posla”, rekla je ona za Al Jazeeru. “I znamo da su pokrenute nove kriminalne mreže.”

  Lokalna humanitarna agencija koja je dovela Al Jazeeru do Khartoun je kazala da je osoblje koje radi s žrtvama trgovine ljudima dobilo prijetnje smrću od kriminalnih bandi.

  Organizacija, koja ne želi da bude imenovana zbog straha od odmazde, kazala je da su djevojčice, među kojim su neke i stare samo 13 godina, otimali trgovci ljudima.

  Čovjek koji je kupio Khartoun vratio ju je ženi koja mu je prodala nakon 12 dana. Ostavili su je u izbjegličkom kampu, gdje sada živi.

  Mreža krijumčara

  Tajlandske vlasti 2015. godine otkrile su velike mreže krijumčarenja Rohinja. Zarobljene ljude kriminalci su držali u džunglama kako bi za njih dobili otkupninu. Otkriveno je 36 tijela u plitkim grobovima duž tajlandsko-malezijske granice.

  Vojni general u Tajlandu i desetak drugih su osuđeni zbog tog slučaja u julu.

  Više od 625.000 muslimana Rohinja pobjeglo je od kraja augusta u Bangladeš pred progonom mijanmarske vojske potaknutim navodnim napadima pobunjenika na snage sigurnosti.

  Budistička većina u Mijanmaru smatra Rohinje ilegalnim imigrantima.

  *Ime je promijenjeno kako bi se zaštitio identitet žrtve.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four ÷ 8 =